Svenska Yle
1. Suomessa on liian helppo elää sosiaaliturvan varassa
Sosiaaliturvan tarkoituksena on turvata ihmisille riittävä toimeentulo ja huolenpito kaikissa elämäntilanteissa. Sosiaaliturva koostuu palveluista ja etuuksista kuten lapsilisästä, sairaus- ja vanhempainpäivärahoista, työttömyysturvasta ja toimeentulotuesta.
Ehdokkaan kommentti Suurin osa suomalaisista haluaa tehdä työtä, eikä elää sosiaaliturvan varassa.
Suurin osa suomalaisista haluaa tehdä työtä, eikä elää sosiaaliturvan varassa.
2. Kaupan ja muiden liikkeiden aukioloajat on vapautettava.
Kaupan ja muiden liikkeiden päivittäiset aukioloajat säädetään laissa. Yli sadan neliön suuruiset liikkeet on pidettävä kokonaan suljettuina kirkollisina juhlapäivinä sekä vappuna, itsenäisyyspäivänä, äitienpäivänä ja isänpäivänä. Aluehallintovirasto voi hakemuksesta myöntää poikkeuksen aukiolosäännöksiin.
Ehdokkaan kommentti Turhaa sääntelyä on purettava ja tässä yksi kohde. Kunhan asiasta sovitaan työntekijöiden kanssa ja heillekin taataan mahdollisuus kunnollisiin vapaisiin.
Turhaa sääntelyä on purettava ja tässä yksi kohde. Kunhan asiasta sovitaan työntekijöiden kanssa ja heillekin taataan mahdollisuus kunnollisiin vapaisiin.
3. Suomessa on siirryttävä perustuloon joka korvaisi nykyisen sosiaaliturvan vähimmäistason.
Perustulolla tarkoitetaan kaikille kansalaisille maksettavaa säännöllistä rahaa toimeentuloa varten. Malleja on monia, mutta yhteistä kaikille on, että perustulo olisi omiaan poistamaan kannustinloukkuja, koska työnteko olisi aina kannattava. Tulojen kasvaessa perustulo pienenee verotuksen kautta.
Ehdokkaan kommentti Asiaa voitaisiin kokeilla, eli en tyrmää ajatusta suoralta kädeltä. Lisäksi tukiviidakkoa tulee karsia vastaavasti.
Asiaa voitaisiin kokeilla, eli en tyrmää ajatusta suoralta kädeltä. Lisäksi tukiviidakkoa tulee karsia vastaavasti.
4. Työntekijälle on turvattava lailla minimityöaika.
Niin kutsutuissa nollasopimuksissa työntekijä ei tiedä etukäteen, kuinka paljon työvuoroja hän seuraavaan työvuorolistaan saa. Viikkotyötunteja voi olla nollasta vaikkapa neljäänkymmeneen. Nollasopimukset tuovat joustoa työnantajalle mutta jättävät työntekijän ilman suojaa.
Ehdokkaan kommentti Jos joku valitsee itse vapaaehtoisesti nollatyösopimuksen, niin se olkoon vielä mahdollista.
Jos joku valitsee itse vapaaehtoisesti nollatyösopimuksen, niin se olkoon vielä mahdollista.
5. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa pitää lyhentää.
Ansiosidonnaista päivärahaa maksetaan 500 täydeltä työttömyyspäivältä. Ansiosidonnaisen päivärahan suuruus riippuu tulojen suuruudesta. Useimmiten päiväraha on noin 50–70 prosenttia palkasta. Työttömyyspäiväraha on veronalaista tuloa.
Ehdokkaan kommentti Työttömyysturvan kesto on jo lyhennetty, katsoisin ensin mitä se vaikuttaa. Tutkisin ensin ansiosidonnaisen turvan suuruutta työttömyyden alkaessa, onko se kannustavampaa jos tuki kasvaisi työttömyyden venyessä kuin se, että tuki on suurempaa heti työttömyyden alussa.
Työttömyysturvan kesto on jo lyhennetty, katsoisin ensin mitä se vaikuttaa. Tutkisin ensin ansiosidonnaisen turvan suuruutta työttömyyden alkaessa, onko se kannustavampaa jos tuki kasvaisi työttömyyden venyessä kuin se, että tuki on suurempaa heti työttömyyden alussa.
1. Euron ulkopuolella Suomi pärjäisi paremmin.
Euro on Euroopan unionin yhteinen valuutta, joka otettiin käyttöön käteisvaluuttana 1. tammikuuta 2002. Euroalueeseen kuuluu tällä hetkellä 19 EU-valtiota. Euro on kelluva valuutta, jonka arvon tärkein mittari on sen kurssi USA:n dollariin nähden.
Ehdokkaan kommentti Euro on Suomelle ja ennen kaikkea viennillemme liian vahva valuutta. Kun raha ei jousta, työllisyys joustaa ja valitettavasti alaspäin.
Euro on Suomelle ja ennen kaikkea viennillemme liian vahva valuutta. Kun raha ei jousta, työllisyys joustaa ja valitettavasti alaspäin.
2. Ruoan verotusta on varaa kiristää.
Yleinen arvonlisäkanta on tällä hetkellä 24 %. Ravintola- ja ateriapalveluiden sekä elintarvikkeiden alv on 14 % ja lääkkeiden ja kultturipalveluiden 10 %. Valtiovarainministeriössä on ollut esillä arvonlisäverouudistus, jossa kaikki verokannat yhdenmukaistetaan. Tällöin korkein alv laskee ja esimerkiksi ruoan alv nousee.
Ehdokkaan kommentti Ruoka on kaikille välttämättömyys ja köyhä maksaisi suhteellisesti enemmän kuin varakas.
Ruoka on kaikille välttämättömyys ja köyhä maksaisi suhteellisesti enemmän kuin varakas.
3. Valtion ja kuntien taloutta on tasapainotettava ensisijaisesti leikkaamalla menoja.
Suomen julkisen velan suhde kokonaistuotantoon on ylittämässä 60 prosenttia. Suomen taloutta uhkaa ylivelkaantuminen, kun työikäinen väestö ei pysty kustantamaan julkisten palvelujen kasvavaa tarvetta. Tätä uhkaa kutsutaan kestävyysvajeeksi.
Ehdokkaan kommentti Kaikkeen ei vaan ole varaa ja siksi on priorisoitava.
Kaikkeen ei vaan ole varaa ja siksi on priorisoitava.
4. Lapsilisiä on korotettava ja laitettava verolle.
Veroton lapsilisä on tänä vuonna 95,75 - 174,27 euroa kuukaudessa, lasten määrästä riippuen. Yksinhuoltajakorotus on 48,55 euroa kuukaudessa lasta kohden. Jos lapsilisiä korotetaan ja verotetaan, sillä on tuloja tasaava vaikutus.
Ehdokkaan kommentti Lapsilisien kohdalla kannataisi ennemminkin miettiä kenelle niitä maksetaan. Hyvätuloinen ei niitä välttämättä tarvitse.
Lapsilisien kohdalla kannataisi ennemminkin miettiä kenelle niitä maksetaan. Hyvätuloinen ei niitä välttämättä tarvitse.
5. Suomella ei ole varaa nykyisen laajuisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin.
Kuntien järjestämän sosiaali- ja terveydenhuollon vuosikustannukset ovat lähes 20 miljardia euroa. Julkisen talouden kestävyysvaje ja väestörakenteenmuutos asettaa sosiaali- ja terveyspalveluille uudistamispaineita niin palvelurakenteiden kuin toimintatapojen suhteen.
Ehdokkaan kommentti Suomella on varaa, kunhan nuo järjestetään kustannustehokkaammalla tavalla.
Suomella on varaa, kunhan nuo järjestetään kustannustehokkaammalla tavalla.
1. Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuuspoliittista asemaa.
Nato on 28 maan puolustusliitto, jonka tärkeimpänä tehtävänä on taata jäsenmaidensa turvallisuus. Jokainen jäsen on velvoitettu auttamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenmaata. Nato ylläpitää kumppanuusverkostoa ja toimeenpanee sotilaallisia kriisinhallintaoperaatioita, joihin myös Suomi osallistuu. Suomi ylläpitää hallitusohjelman mukaan mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä.
Ehdokkaan kommentti En kannata NATO-jäsenyyttä.
En kannata NATO-jäsenyyttä.
2. Suomeen tarvitaan enemmän poliiseja.
Suomessa on arvioitu olevan tänä vuonna noin 7 500 poliisia, joka on noin 50 enemmän kuin viime vuonna. Eduskunta on katsonut että valtion talousarviossa olevilla määrärahoilla voidaan säilyttää poliisin operatiivinen toimintakyky vuoden 2014 tasolla. Sisäasiainministeriö on kuitenkin arvioinut, että peruspalveluiden saatavuus tulee laskemaan.
Ehdokkaan kommentti Sisäiseen turvallisuuteen ja kansalaisten kokemaan turvallisuuden tunteen heikkenemiseen on vastattava.
Sisäiseen turvallisuuteen ja kansalaisten kokemaan turvallisuuden tunteen heikkenemiseen on vastattava.
3. Maahanmuuttoa Suomeen on rajoitettava terrorismin uhan vuoksi.
Suomeen saapui viime vuonna 3 651 turvapaikanhakijaa, joista 1 346 sai myönteisen päätöksen. Suurin osa tuli Irakista, Somaliasta ja Venäjältä. Suomi vastaanotti viime vuonna myös 1 030 kiintiöpakolaista Syyriasta, Kongon demokraattiseta tasavallasta ja Sudanista.
Ehdokkaan kommentti Suomi ei voi ottaa määräänsä enempää ja viimeaikaiset tapahtumat todistavat, ettei Suomikaan ole mikää lintukoto.
Suomi ei voi ottaa määräänsä enempää ja viimeaikaiset tapahtumat todistavat, ettei Suomikaan ole mikää lintukoto.
4. Venäjän etupiiripolitiikka on uhka Suomelle.
Venäjän tuoreimmassa sotilasdoktriinissa sotilasliitto Nato on määritelty maan suurimmaksi turvallisuusuhkaksi. Venäjän naapurimaista Ukraina on ilmoittanut pyrkivänsä Naton jäseneksi.
Ehdokkaan kommentti Venäjän harjoittamaan politiikkaan on suhtauduttava vakavasti. Ei kuitenkaan peläten vaan maltilla. Suomi tekee itse omat ratkaisunsa.
Venäjän harjoittamaan politiikkaan on suhtauduttava vakavasti. Ei kuitenkaan peläten vaan maltilla. Suomi tekee itse omat ratkaisunsa.
5. Verkkovalvonnassa valtion turvallisuus on tärkeämpää kuin kansalaisten yksityisyyden suoja.
Puolustusministeriön asettama työryhmä esittää laajaa verkkovalvontaa kansallista turvallisuutta vaarantavien uhkien torjumiseksi. Verkkovalvonta edellyttäisi perustuslain muutosta.
6. Suomen on osallistuttava Isisin vastaiseen taisteluun kouluttamalla Irakin hallituksen joukkoja.
Ääri-islamilainen Isis-järjestö (Islamic State in Iraq and Syria) hallitsee suurta osaa Irakista ja Syyriasta. Järjestö seuraa äärimmäistä sharia-lain tulkintaa ja pyrkii perustamaan islamilaisen kalifaatin. USA:n johtama liittouma pyrkii kukistamaan Isisin.
Ehdokkaan kommentti Suomen ei pidä osallistua näihin lainkaan.
Suomen ei pidä osallistua näihin lainkaan.
1. Parantumattomasti sairaalla on oltava oikeus avustettuun kuolemaan.
Suomessa itsemurhan avustaminen on sallittu mutta aktiivinen eutanasia on rikos. Tunnettuja eutanasian laillistamisen puolustajia Suomessa ovat olleet professori Jorma Palo, ex-valtiovarainministeri Iiro Viinanen, ex-euroedustaja Esko Seppänen ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tunnettuja vastustajia ovat esimerkiksi lääkäri Pekka Reinikainen ja arkkiatri Risto Pelkonen.
Ehdokkaan kommentti Tämä on henkilökohtainen kantani. Jos ihminen kokee suurta kipua ja kärsimystä eikä toivoa enää ole.
Tämä on henkilökohtainen kantani. Jos ihminen kokee suurta kipua ja kärsimystä eikä toivoa enää ole.
2. Terveys- ja sosiaalipalvelut on tuotettava ensijaisesti julkisina palveluina.
Kuntien terveys- ja sosiaalipalveluissa työskentelee noin 265 000 henkilöä. Kuntien järjestämiä palveluja täydentävät yksityiset terveyspalvelut sekä työnantajien työntekijöilleen järjestämä työterveyshuolto. Nämä huomioiden yksityiset palveluntuottajat tuottavat noin neljäsosan terveyspalveluista. Palvelujen ulkoistaminen on viime aikoina lisääntynyt.
Ehdokkaan kommentti Näitä tukee sitten yksityiset palvelut.
Näitä tukee sitten yksityiset palvelut.
3. Viranomaisten pitää puuttua lapsiperheiden ongelmiin nykyistä herkemmin.
Lastensuojelun tila nousi julkiseen keskusteluun keväällä 2012, kun 8-vuotias lapsi surmattiin Helsingissä. Lapsi oli lastensuojelun asiakkaana ja hänestä tehtiin lukuisia lastensuojeluilmoituksia. Peruspalveluministeri on todennut ongelmalliseksi sen, että perheet eivät saa matalan kynnyksen apua ajoissa.
Ehdokkaan kommentti Puuttuminen kuuluu meille kaikille. Mutta kynnys on monesti liian suuri.
Puuttuminen kuuluu meille kaikille. Mutta kynnys on monesti liian suuri.
4. Vanhuksen ja hänen omaistensa vastuuta hoitokustannuksista on lisättävä.
Väki vanhenee ja vanhushuollon kustannukset nousevat. Siviilioikeuden professori Urpo Kangas on ehdottanut, että aikuiset lapset voitaisiin velvoittaa maksamaan esimerkiksi vanhempiensa laitospaikat, jos vanhempien oma eläke ei riitä. Vastaava menettely on käytössä useissa Euroopan maissa.
Ehdokkaan kommentti Jos on varaa, niin kyllä.
Jos on varaa, niin kyllä.
5. Kansalaisten oikeus terveyspalveluihin on tärkeämpää kuin kuntien itsehallinto.
Perustuslain mukaan Suomi jakaantuu kuntiin, joiden hallinnon tulee perustua kunnan asukkaiden itsehallintoon. Samalla todetaan että julkisen vallan on turvattava jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut.
Ehdokkaan kommentti Eihän hallinto voi olla tärkeämpää kuin perusoikeudet. Malli ei ole tärkeää, vaan se että ihminen saa laadukasta hoitoa ajallaan ja inhimillisen matkan päästä.
Eihän hallinto voi olla tärkeämpää kuin perusoikeudet. Malli ei ole tärkeää, vaan se että ihminen saa laadukasta hoitoa ajallaan ja inhimillisen matkan päästä.
1. Ilmastonmuutoksen hillitseminen pitää asettaa teollisuuden kilpailukyvyn edelle.
Suomen pitkän tähtäimen tavoite on vähentää päästöjä vähintään 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä. Suomi myös pyrkii luopumaan hiilivoimasta vuoteen 2025 mennessä. Ilmastotavoitteita määritellään muun muassa uudessa ilmastolaissa. http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=HE+82/2014&base=erhe&palvelin=www.eduskunta.fi&f=WORD
Ehdokkaan kommentti Ei. Näitä tulee tarkastella yhdessä ja asettaa kriteerit molempia seikkoja huomioiden.
Ei. Näitä tulee tarkastella yhdessä ja asettaa kriteerit molempia seikkoja huomioiden.
2. Geenimuunneltu ruoka on turvallista ihmiselle ja ympäristölle.
Muuntogeeninen tarkoittaa eliötä, esimerkiksi kasvia, jonka perimää ja ominaisuuksia on muunnettu geenitekniikan menetelmin. Yleisimmin geenitekniikkaa käytetään soijan ja maissin jalostukseen. Näihin kasveihin siirretään geenejä, jotka saavat aikaan kestävyyden tietylle torjunta-aineelle tai antavat vastustuskyvyn joidenkin tiettyjen tuhohyönteisen toukkia vastaan.
3. Suomen pitää ottaa suurempi vastuu EU:n alueelle tulevista turvapaikanhakijoista.
Viime vuonna Euroopan unioniin saapui 600 000 turvapaikanhakijaa. Suomen osuus EU-alueen turvapaikanhakijoista oli 0,6 prosenttia. Unionin 28 jäsenmaasta kuusi vastaanottaa lähes 80 prosenttia kaikista turvapaikanhakijoista. Välimerellä hukkui tai katosi viime vuonna yli 2 500 ihmistä pyrkiessään turvaan Eurooppaan laillisten siirtymisväylien puuttuessa.
Ehdokkaan kommentti Ei pidä.
Ei pidä.
4. On aika luopua ajatuksesta, että koko Suomi on pidettävä asuttuna.
Runsaan kymmenen viime vuoden aikana eniten suhteellista muuttovoittoa ovat keränneet Etelä- ja Keski-Suomi, kun taas nettomuuton tappiot ovat suurimmat Itä- ja Pohjois-Suomessa. Väestönkasvu keskittyy tällä hetkellä lähes kokonaan pääkaupunkiseudulle.
Ehdokkaan kommentti Koko Suomen asuttuna pitämisestä hyötyy koko Suomi.
Koko Suomen asuttuna pitämisestä hyötyy koko Suomi.
5. Peruskoulun opetusryhmien koko on rajattava lailla esimerkiksi 20 oppilaaseen.
Laki ei määrittele yleisopetuksessa opetusryhmän kokoa, joten koululuokkien koko voi vaihdella paljon kuntien välillä. Opetus- ja kulttuuriministeriö on osoittanut vuodesta 2010 lähtien valtion erityisavustusta perusopetuksen opetusryhmien pienentämiseen. Tänä vuonna avustus kuitenkin pienenee verrattuna viime vuoteen.
Ehdokkaan kommentti Määrää voidaan tarkastella, en lukitse sitä välttämättä tuohon. Mutta on hyvä, että koko ei kasva liian suureksi, eli vaikkapa yli 30. Se vaikuttaa jo opetuksen laatuun.
Määrää voidaan tarkastella, en lukitse sitä välttämättä tuohon. Mutta on hyvä, että koko ei kasva liian suureksi, eli vaikkapa yli 30. Se vaikuttaa jo opetuksen laatuun.
1. Suomen Nato-jäsenyydestä on järjestettävä kansanäänestys.
Ehdokkaan kommentti Asia on niin merkittävä, että KYLLÄ.
Asia on niin merkittävä, että KYLLÄ.
2. Hyväksytään periaatepäätös uuden ydinvoimalaitosyksikön rakentamisesta.
Ehdokkaan kommentti Olen ydinvoimamyönteinen, niin kauan kunnes joku keksii varteenotettavamman ja uskottavan vaihtoehdon.
Olen ydinvoimamyönteinen, niin kauan kunnes joku keksii varteenotettavamman ja uskottavan vaihtoehdon.
3. Tuloveroa alennetaan tasaisesti kaikissa tuloluokissa talouden elvyttämiseksi.
Ehdokkaan kommentti Pitää katsoa kokonaisuus. Eli kuinka paljon tuo maksaisi. Alemmista tuloluokista kyllä.
Pitää katsoa kokonaisuus. Eli kuinka paljon tuo maksaisi. Alemmista tuloluokista kyllä.
4. Edellisen eduskunnan hyväksymä lainmuutos samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimisesta peruutetaan.
Ehdokkaan kommentti Vastustin jo alunperinkin supu-neutraalia avioliittoa.
Vastustin jo alunperinkin supu-neutraalia avioliittoa.
5. Mietojen viinien ja vahvojen oluiden myynti ruokakaupassa sallitaan.
6. Ruotsin kielen opiskelu muutetaan vapaaehtoiseksi.
Ehdokkaan kommentti Ei pakolla vaan vapaaehtoisuuden pohjalta.
Ei pakolla vaan vapaaehtoisuuden pohjalta.
1. Venäläisten viisumivapaudesta olisi enemmän haittaa kuin hyötyä.
Ehdokkaan kommentti Haittana voi olla se, että rikolliset ainekset pääsevät helpommin Suomeen. Hyötynä ehkä taloudelliset hyödyt Suomeen.
Haittana voi olla se, että rikolliset ainekset pääsevät helpommin Suomeen. Hyötynä ehkä taloudelliset hyödyt Suomeen.
2. Kaakkois-Suomeen riittää yksi vahva ammattikorkeakoulu ja yksi vahva yliopisto.
Ehdokkaan kommentti Sopii, kunhan "työnjako" sovitaan ja kilpailla eri alueiden välillä.
Sopii, kunhan "työnjako" sovitaan ja kilpailla eri alueiden välillä.
3. Norppaa suojellaan jo liikaa.
Ehdokkaan kommentti Norppaa suojellaan ihan sopivasti.
Norppaa suojellaan ihan sopivasti.
4. Kaksoisraiteen rakentaminen Luumäeltä Imatralle ajaa Kaakkois-Suomen tiehankkeiden edelle.
Ehdokkaan kommentti Turhaa vastakkainasettelua. Molempia tarvitaan.
Turhaa vastakkainasettelua. Molempia tarvitaan.
5. Valtion pitäisi tukea rahallisesti enemmän Kaakkois-Suomessa pk-yrityksiä kuin suurteollisuutta.
Ehdokkaan kommentti Suurteollisuus pärjää pääsääntöisesti omillaan. Lisäksi mm.infraan panostaminen tukee sekä pk-sektoria että suuria yrityksiä. Valtion rooli on siis olla mahdollistaja. Pk-sektori tarvitsee apua mm. rahoituksessa ja uusien vientimahdollisuuksien avaamisessa. Siinä valtio voi auttaa vaikkapa Finpron kautta.
Suurteollisuus pärjää pääsääntöisesti omillaan. Lisäksi mm.infraan panostaminen tukee sekä pk-sektoria että suuria yrityksiä. Valtion rooli on siis olla mahdollistaja. Pk-sektori tarvitsee apua mm. rahoituksessa ja uusien vientimahdollisuuksien avaamisessa. Siinä valtio voi auttaa vaikkapa Finpron kautta.
6. Jokeri-kysymys: Vaalilupauksista täytyy pitää kiinni.
Ehdokkaan kommentti Pääasiassa kyllä. Siksi niitä ei kannata kauheasti antaa, koska ne pitää lunastaa. Koska kuitenkin kaikki joutuvat tekemään kompromissejä, niin siltä osin pitää jättää perälauta auki...
Pääasiassa kyllä. Siksi niitä ei kannata kauheasti antaa, koska ne pitää lunastaa. Koska kuitenkin kaikki joutuvat tekemään kompromissejä, niin siltä osin pitää jättää perälauta auki...
<< Takaisin