Ville Lappalainen

Vaalikone Espoo

Vaalilupaukseni

  1. Lupaan tehdä kaikkeni parantaakseni nuorten asemaa Espoossa. Aloitan meidän homekouluista.
  2. Heikoimmista on pidettävä huolta. Lupaan tehdä kaikkeni, jotta sote-uudistuksen myllerryksessä säilyisi inhimmillisyys.
  3. Ennaltaehkäistään ongelmat eikä aina vain korjata jälkiä. Katson kokonaisuuksia ja pyrin estämään ongelmat, sen sijaan että korjataan kallii
Äidinkieli
suomi
Miksi juuri sinut kannattaisi valita kunnanvaltuustoon?
Olen elänyt koko ikäni Espoossa, ja tehnyt täällä nuorisotyötä, sosiaalityötä, musiikkialan töitä sekä ajanut taksia. Minä tunnen Espoon.
Mitä asioita haluat edistää tai ajaa tulevalla vaalikaudella?
Erityisesti nuoret, sosiaaliasiat ja kulttuuriasiat ovat lähellä sydäntäni. Sote-uudistus on tulevan vaalikauden tärkein uudistus. Siitä ei kukaan vielä tiedä, miten siinä käy. Sen läpivienti tulee vaatimaan tietotaitoa laajalti. Siinä haluan olla mukana.

Linkit

Työ ja koulutus

Työnantaja
yksityinen
Ammattiasema
korkeakoulututkintoa vaativa tehtävä
Koulutus
ylioppilas
Kielitaito
suomi
englanti

Poliittinen toiminta

Poliittisen puolueen jäsen
kyllä
Poliittinen kokemus
toiminta puolueen paikallistasolla tai muissa puolueen luottamustehtävissä

Vaalirahoitus

Käytän vaaleihin rahaa
500- 1 000 euroa
Ulkopuolisen rahoituksen osuus
81-100%
Tärkein ulkopuolinen rahoituslähde
yksityiset lahjoitukset
Taloudelliset sidonnaisuudet
Olen tällä hetkellä töissä Luona Oy:llä Nihtisillan vastaanottokeskuksessa. Tämän lisäksi ajan silloin tällöin taksia Espoossa. Nämä kaksi asiaa voivat joissain tilanteissa jäävätä minut joistain asioista ulos.
Vuositulot
20 000-30 000 euroa

Perhe ja vapaa-aika

Lapsia
ei
Perheeseeni kuuluu:
Vanhemmat, siskot, siskon lapset ja pari hienoa koiraa.
Vapaa-ajalla sydäntäni lähinnä on:
Erityisesti koirani. Tämän lisäksi olen suuri elokuva- ja TV-friikki. Kesäisin tykkään pyöräillä ympäri Espoota ja pelata korista Viherin kentillä. Old-skool PC-gamer.
Uskonnollinen yhteisö
evankelis-luterilainen kirkko
  • Ehdokkaan vastaus

1 Oppi

1. Nuoret on velvoitettava jatko-opintoihin tai työharjoitteluun suoraan peruskoulun jälkeen.

Ehdokkaan kommentti

Tämänkaltainen pakottaminen ei ole oikea ratkaisu. Jos tähän halutaan mennä, ainoa malli miten sen voi tehdä on nostaa oppivelvollisuus ikää. Sitä on kuitenkaan täysin perusteetonta nostaa esim. 3,5 vuodella, mitä monet opinnot ovat. Nuorten kannalta paras ratkaisu on toimivat koulut, jotta jatko-opiskelu koetaan mielekkääksi ja mahdolliseksi.

2. Kuntien tulee tarjota lasten päivähoidon varhaiskasvatus ilmaiseksi kaikille lapsille.

Ehdokkaan kommentti

Tämä kuullostaa hirveän kalliilta ratkaisulta. Päivähoidon tulisi olla kohtuuhintaista, jotta kaikilla olisi siihen mahdollisuus. Eri asia on, jos tämmöisellä ratkaisulla halutaan tehdä Espoosta houkuttelevampi muuttajille. Mutta tällä hetkellä Espoon väkimäärä kasvaa n. 4000 hengen vuositahtia, joten meillä ei ole ongelma saada uusia asukkaita.

3. Kouluissa pitää olla vähintään kerran viikossa kasvisruokapäivä.

Ehdokkaan kommentti

Vielä muutama kymmenen vuotta sitten liha oli kouluateriana harvinaisuus. Kasvisruokapäivä voitaisiin ottaa kouluihin ensisijaisesti sen ekologisista syistä: Lihan tuottaminen on erittäin raskasta ympäristölle. Kasvisruokapäivä toisi myös säästöjä kaupungille.

4. Kunnan tulee tukea kulttuuria antamalla tilojaan ilmaiseksi yhdistysten käyttöön.

5. Koulujen opetusryhmät ovat jo niin isoja, että oppiminen häiriintyy.

Ehdokkaan kommentti

Koulutus on parhaita ja halvimpia keinoja ennaltaehkäistä huono-osaisuutta tulevaisuudessa. Se vaikuttaa lähes kaikkeen. Vaikka koulutuksen järjestäminen maksaisi enemmän, kunta saa rahat takaisin moninkertaisesti kun rahaa ei mene esim. työttömyyteen tai mielenterveysongelmiin.

  • Ehdokkaan vastaus

2 Hoito

1. Vanhuksilla on oltava oikeus palvelukotipaikkaan, koska nykyinen kotihoito ei ole riittävää.

Ehdokkaan kommentti

Vanhuksille on saatava lisää palvelukotipaikkoja kohtuuhintaan. Tämä ei tarkoita, että palvelukotipaikka on jokaiselle oikea vaihtoehto. Meidän pitää pyrkiä kohtamaan meidän vanhukset yksilöinä, ja tuotettava heille sopivia ratkaisuja elämänhallintaan.

2. Nykyisten kuntatyöntekijöiden työpaikat on turvattava sote-uudistuksessa.

Ehdokkaan kommentti

Sote-uudistuksen tärkeimpiä tavotteita on tehokkuuden kasvattaminen. Tämän pitäisi tarkoittaa, että sama työ saataisiin tehtyä pienemmillä resursseilla. Olen kuitenkin hyvin skeptinen tämän onnistumiseen, ja mielestäni työpaikkoja ei pidä lähteä karsimaan, ennenkuin nähdään sote-uudistuksen todellinen tilanne. Tällä hetkellä se on täysin auki.

3. Sosiaali- ja terveyspalveluiden toimivuus on tärkeämpää kuin sijainti.

Ehdokkaan kommentti

Kysymys on harhaanjohtava. Sijainti on osa toimivuutta. Jos palvelu, mihin sinulla on lainturvaama oikeus, sijaitsee paikalla mihin sinä et pääse, voidaanko sitä sanoa toimivaksi?

4. Kunnallisten terveyspalveluiden yksityistäminen tuo palveluihin tehokkuutta ja säästää kustannuksia.

Ehdokkaan kommentti

Tästä on hyvin vähän näyttöä, ja päinvastaisesta vaikutuksesta liikaakiin. Tehokkuutta on osittain saatu lisää, mutta harvoin se on johtanut kustannusten säästymiseen.

5. Avohoidon suosiminen mielenterveystyössä luo turvattomuuden tunnetta.

Ehdokkaan kommentti

Näen tämän kysymyksen enemmänkin mielenterveyspotilaan kannalta: Meillä on aivan liian vähän osastohoitoa mielenterveyspotilaille, jotka sitä tarvitsevat ja kaipaavat. Näillä ihmisillä on hyvin turvaton olo. Avohoitopotilaiden turvallisuudentunteen vaikutuksesta ympäristöön on taas hyvin vaikea ottaa muuta kantaa, kuin että mielenterveysongelmat ovat edelleen tietty tabu yhteiskunnassamme.

  • Ehdokkaan vastaus

3 Raha

1. Kuntaveroa voidaan laskea roimasti, koska suuri osa tehtävistä siirtyy maakuntahallinnolle.

Ehdokkaan kommentti

Tällä hetkellä en luota sote-uudistuksen valmisteluun ongelmaa. On ennenaikaista ruveta suunnittelemaan veroalennuksia, ennenkuin meillä on oikeasti tiedossa sote-uudistuksen todellisuus. Kunhan tämä valottuu, sen jälkeen voidaan puhua veroprosentista.

2. Rakentamista on nopeutettava kansalaisten valitusoikeutta rajoittamalla.

Ehdokkaan kommentti

Kansalaisten oikeusturvaa ei tule riskeerata. Mutta valitusmenettelyssä on jotakin rikki, kun valitukset lähes säännönmukaisesti lykkäävät prosessia vuosia. Sen sijaan että valitusoikeutta rajataan, pitäisikö käsittelyä pyrkiä nopeuttamaan?

3. Yksityisautoilijoita suositaan liikaa kaavoitusratkaisuissa.

Ehdokkaan kommentti

Ajattelutapaa on syytä muuttaa vanhasta “yksityisautoilu ensin - muut ratkaisut sitten“ kokonaisvaltaisempaan ajattelutapaan, missä yksityisautoilu on yksi ratkaisu muiden joukossa. Eli ei muita yläpuolella kunnallisessa suunnittelussa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö yksityisautoilulla olisi tärkeä paikka, etenkin pinta-alaltaan suuressa Espooossa.

4. Kunnan pitää tukea yrityksiä tarjoamalla niille halpoja tontteja.

Ehdokkaan kommentti

Espoolainen tonttimaa on erittäin kallista, joten miksi emme hyödyntäisi tätä? Voimme tukea yrityksiä muillakin tavoin, mitkä ovat Espoossa paljon järkevämpiä.

5. Ympäristö- ja luontoarvoista voidaan joustaa, jos siten voidaan lisätä työpaikkoja.

Ehdokkaan kommentti

Ilmastonmuutos on todellisuutta, mihin on puututtava jo nyt. Sen tosiasian kieltäminen on itseään jalkaan ampuminen. Mitkään budjettiratkaisut eivät auta tulevaisuudessa, jos emme saa ilmastonmuutosta taipumaan. Espoon on kannettava tässä oma vastuunsa.

  • Ehdokkaan vastaus

4 Arki

1. Oman kuntani tulee ottaa vastaan Suomesta turvapaikan saaneita.

Ehdokkaan kommentti

Espoon tulee kantaa tässä asiassa sama vastuu kuin muidenkin. Nämä ihmiset ovat paenneet sotaa ja kurjuutta ja meidän tehtävä on auttaa. Tehokkaalla kotouttamisella näistä ihmisistä saadaan arvokkaita yhteiskunnan jäseniä.

2. Kirjastojen palveluista voisi periä vuosimaksun.

Ehdokkaan kommentti

Kirjastot ovat tällä hetkellä kaupunkikulttuurissamme aivan huippua. Oletko käynyt tutustumassa esimerkiksi Sellon kirjaston palvelujen tarjontaan? Tämä konsepti on niin loistava, etten lähtisi sitä muuttamaan mihinkään ilman erittäin hyviä perusteita. Suosittelen käymään Sellon kirjastossa joku iltapäivä katsomassa miten elävä paikka se on, verrattuna takavuosien hiljaisiin kirjastoihin.

3. Tulorajat kunnan vuokra-asunnoista on poistettava.

Ehdokkaan kommentti

Ainoa pätevä syy tähän olisi asuinalueiden eriarvoistumisen ehkäiseminen. Jos tähän halutaan mennä, tarkoittaa se muitakin rakenteellisia muutoksia mitkä pitäisi tehdä samalla.

4. Kuntani käyttää liikaa rahaa urheilupaikkojen rakentamiseen ja ylläpitoon.

Ehdokkaan kommentti

Liikunta on halvimpia ja tehokkaimpia keinoja ehkäistä hyvin monenlaisia ongelmia. Tähän sisältyy ennenkaikkea monet terveysongelmat, mutta myös monet mielenterveysongelmat. Mitä enemmän tarjoamme esimerkiksi nuorille mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa toisten nuorten kanssa, sitä paremmin meidän nuoriso voi. Ennaltaehkäisy on aina halvempaa kuin jälkeenpäin korjaaminen.

5. Jokaisen pitää päästä palveluiden äärelle joukkoliikenteellä.

Ehdokkaan kommentti

Espoo on aivan liian laaja, että tämä olisi realistisesti mahdollista jokaikiselle Pohjois-Espoolaiselle. Mutta kunhan päästään edes nykyiseen tasoon, niin asiat ovat erittäin hyvin.

  • Ehdokkaan vastaus

5 Koti

1. 1. Espoon ei missään nimessä tule nostaa veroprosenttiaan Länsimetron takia.

Ehdokkaan kommentti

Oletusarvo on, ettei Länsimetro aiheuta veroprosentin nostoa. Tätäkin asiaa tulee kuitenkin tarkastella kokonaisuutena, jos asiasta joudutaan puhumaan. Nyrkkisääntönä pidän, että nykyinen valtion hallitus on kurjistanut köyhimpien asemaa niin paljon, että sen sijaan että joutuisimme esimerkiksi nostamaan lippujen hintaa, niin mielummin nostamme veroa.

2. 2. Raide-Jokeria ei kannata rakentaa, mikäli kustannusarvio nousee nykyisestä 275 miljoonasta.

Ehdokkaan kommentti

Raide-Jokeri kannattaa rakentaa, jos se on parhaimpien arvioiden mukaan kustannustehokas ratkaisu. Tämä voi tarkoittaa sitä, että Raide-Jokerin hinta voi nousta, mutta se voi silti olla kannattava investointi. Kokonaisuus ratkaisee tässäkin.

3. 3. Espoon tulee luopua investointikatosta homekoulujen osalta.

Ehdokkaan kommentti

Homekoulut ovat meidän häpeätahra. Investointikatto tämmöisille on järjetön. Sama asia kun että johonkin tappavaan tautiin pitäisi ostaa lääkettä, mutta vain johonkin rahasummaan asti, jonka jälkeen kuollaan pois. Homekoulujen kunnostus on erittäin kustannustehokas sijoitus nuortemme terveyteen ja tulevaisuuteen.

4. 4. Espoon tulee osallistua kaupunkiin rakennettavan jalkapallostadionin kustannuksiin ja näin varmistaa, että siitä tulee kansainväliset vaatimukset täyttävä viihdeareena.

Ehdokkaan kommentti

Iso kysymys tässä on, onko tämmöiselle tarvetta Espoossa? Tai oikeammin, voimmeko kilpailla Helsingin kenttien kanssa?

5. 5. Espoon tulee kaavoittaa entistä tiiviimpää asuntorakentamista.

Ehdokkaan kommentti

Espoo on erittäin monipuolinen kaupunki. Etelä-Espoossa on tiivistämisen varaa, sekä rantaradan varrella. Mutta Espoossa on paljon tilaa, ja kysyntää myös väljemmälle asumiselle. Se on meidän kaupungin ominaisluonne. Ei siitä pidä tinkiä.

  • Ehdokkaan vastaus

6 Arvot

1. Ennen ei ollut paremmin - suomalaisen elämäntavan muutokset ovat olleet hyvästä.

Ehdokkaan kommentti

Lähes jokaisella pidemmän välin mittarilla suomalaisilla menee paremmin: Käytämme vähemmän alkoholia, tupakkaa ja muita huumeita. Mielenterveysongelmat ovat vähentyneet, ja rahan määrä lisääntynyt. Tasa-arvo on lisääntynyt yhteiskunnassamme. Jokaisella saralla on vielä tehtävää, mutta ylettömään pessimistisyyteen ei ole syytä. Me osaamme parantaa maailmaa, joten tehdään niin tulevaisuudessakin.

2. Tarvitsemme vahvaa johtajuutta, joka voi korjata ongelmat ilman tarvetta kompromisseille.

Ehdokkaan kommentti

Kompromissi on jotain missä kaikki häviävät vähän. Minä haluan pyrkiä ratkaisuihin, missä kaikki voittavat. Kompromissi on tietenkin hyvä kakkonen. Vahva johtajuus on minusta jotain kuuntelevaa, viisasta ja ymmärtävää. Vahva johtajuus ei ole asioiden väkisin läpi rynnimistä.

3. Lasten on tärkeämpää olla uteliaita ja itsenäisiä kuin hyvin käyttäytyviä ja tottelevaisia.

Ehdokkaan kommentti

Tietenkin näin on. Mutta uteliaisuus ja itsenäisyys ei kanna pitkälle ilman käytöstapoja.

4. Pohjimmiltaan elämässä vallitsee resurssi- ja valtakilpailu, jossa ei pärjää ilman taistelua.

Ehdokkaan kommentti

"The price of freedom is eternal vigilance". Suomen oikeusvaltion periaatteita kokeillaan aina silloin tällöin. Milloin se on MV-lehti, tai milloin "Aito Avioliitto" -kansalaisaloite. Esimerkkejä riittää. Meidän pitää jaksaa puolustaa niitä, jotka ovat heikommassa asemassa.

5. Yhteiskunnassamme olisi vähemmän ongelmia, jos ihmisiä kohdeltaisiin tasa-arvoisemmin.

Ehdokkaan kommentti

Eriarvoisuus luo aina ongelmia. Se luo kurjuutta, vihaa ja pelkoa. Me olemme kaikki ihmisiä, ja ansaitsemme saman kohtelun.

6. Suomessa kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet rikkauteen ja onneen.

Ehdokkaan kommentti

Periaatteessa näin on. Käytännössä ei kuitenkaan aivan. Meillä on edelleen periytyvää köyhyyttä ja huono-osaisuutta yhteiskunnassamme paljon. Espoossa voimme taistella tätä vastaan pitämällä huolta meidän perus-sosiaaliturvasta, sekä koulutuksesta.

Vaalikoneen etusivulle