Outi Vesakoski

Vaalikone Jokioinen

Vaalilupaukseni

  1. Toimin maaseutumaisuudesta rakentuvien palveluiden kehittämisen puolesta - kestävän ruuan tuotannon, green care- ja virkistymispalveluiden.
  2. Patistan kuntaa toimimaan sen puolesta, että valtion tutkimuslaitos pysyisi laajana kunnassa - se on välillisestikin merkittävä tulonlähde.
  3. Lapsille ja nuorille toimintaa, joka auttaa heitä löytämään positiivisen identiteetin jokioistalaisena ja hämäläisenä.
Äidinkieli
suomi
Miksi juuri sinut kannattaisi valita kunnanvaltuustoon?
Kuntavaaleihin lähden intohimoisena maaseutuelämän puolustajana. Olen tiedemaailmastatuleva neuvottelutaitoinen biologi ja laajakatseinen kehittäjä.
Mitä asioita haluat edistää tai ajaa tulevalla vaalikaudella?
Haluan edistää Jokioisten kunnan perinteisiä arvoja: Täällä on ollut maanviljelystä ja sen tutkimusta monta sataa vuotta. Jo Willebrandin aikaan täällä kehitettiin uusia viljelymenetelmiä koko Suomen käyttöön. Toivon voivani vaikuttaa sekä maajusseilun suotuisaan ja monimuotoiseen tulevaisuuteen että tutkimuslaitoksen pysymiseen täällä valtion keskittämistoimista huolimatta. Nämä kunnan profiilin eri puolet voisivat näkyä myös nuorille ja lapsille suunnatussa toiminnassa.

Linkit

Työ ja koulutus

Työnantaja
yksityinen
Ammattiasema
korkeakoulututkintoa vaativa tehtävä
Koulutus
korkeakoulututkinto
Kielitaito
suomi
ruotsi
englanti
viro

Poliittinen toiminta

Poliittisen puolueen jäsen
kyllä
Poliittinen kokemus
ei mitään näistä

Vaalirahoitus

Käytän vaaleihin rahaa
alle 500 euroa
Ulkopuolisen rahoituksen osuus
0 %
Tärkein ulkopuolinen rahoituslähde
ei ulkopuolista vaalirahoitusta
Taloudelliset sidonnaisuudet
-
Vuositulot
30 000-50 000 euroa
Sijoitusten arvo (esim. osakkeet - rahastot)
ei sijoituksia

Perhe ja vapaa-aika

Lapsia
kyllä
Perheeseeni kuuluu:
Pieni ihmispoika ja kaksi isompaa koirapoikaa ja kaikkien näiden isäntä.
Vapaa-ajalla sydäntäni lähinnä on:
Ulkoilu ja retkeily perheen, koirien ja naapurin Mustin kanssa. Paimennuskoirien treenaus. Kesäkanojen ja -lampaiden paapominen. Maatalouden tuotteiden markkinointi kaupunkilaisille (liha, taljat).
Uskonnollinen yhteisö
evankelis-luterilainen kirkko
  • Ehdokkaan vastaus

1 Oppi

1. Nuoret on velvoitettava jatko-opintoihin tai työharjoitteluun suoraan peruskoulun jälkeen.

Ehdokkaan kommentti

Ensin kuitenkin jatko-opintopaikkoja on oltava. Ysiluokalta lähtevä on nuori muuttamaan kotoa pois. Jos Jokioisilla ei ole jatko-opintomahdollisuutta, täytyy Jokioisten toimia lähikuntien hyvien jatko-opintomahdollisuuksien puolesta.

2. Kuntien tulee tarjota lasten päivähoidon varhaiskasvatus ilmaiseksi kaikille lapsille.

Ehdokkaan kommentti

Vihreät ajavat yli viisivuotiaille ilmaista varhaiskasvatusta. .

3. Kouluissa pitää olla vähintään kerran viikossa kasvisruokapäivä.

Ehdokkaan kommentti

”Lihaproteiinia” pitäisi 40-kiloisen saada päivässä 44-53 g. Ei paljoa. Sen voi saada myös palkokasveista, täysjyväviljasta ym., eli ravitsemuksellisesti lihaa kouluruuassa ei joka päivälle tarvitse. Jos lihaa vähentää, niin olisiko varaa ostaa liha ja kasvikset alueen omilta tuottajilta?

4. Kunnan tulee tukea kulttuuria antamalla tilojaan ilmaiseksi yhdistysten käyttöön.

Ehdokkaan kommentti

On monenlaisia tilanteita. Käsityökerho vaatii vain kokoushuoneen illaksi, mutta jääkiekkohalli on erilainen investointi. Metsästysseura tekee itse lahtivajansa. Hyöty-kustannuslaskenta on tarpeen – ehkä nuorille, perheille tai eläkeläisille tarjottu ilmainen tila tuottaa hyvinvointia vuokrahinnan verran!

5. Koulujen opetusryhmät ovat jo niin isoja, että oppiminen häiriintyy.

Ehdokkaan kommentti

Suurista luokista ei hyödy kukaan pitkällä tähtäimellä! Toinen asia on, että integroidun opetuksen mukana tuli ryhmiä, joiden koko ei välttämättä ole suuri, mutta mukana on eriyttämisestä hyötyviä oppijoita. Näin ollen luokan koon ja monimuotoisuuden mukaan avustavia opettajia tarvitaan.

  • Ehdokkaan vastaus

2 Hoito

1. Vanhuksilla on oltava oikeus palvelukotipaikkaan, koska nykyinen kotihoito ei ole riittävää.

Ehdokkaan kommentti

Miten kunta voi edistää vanhusväestön terveyttä niin, että ihminen voi asua kotona niin pitkään kuin haluaa? Yleisesti ottaen koko vanhustenhuolto täytyy uudistaa. Palvelukotien ohelle rohkeasti kokeiluja ”yhteisasumisesta” tai ”kyläyhteisöistä”. Passivoiva palvelukoti ei ole kenenkään etu.

2. Nykyisten kuntatyöntekijöiden työpaikat on turvattava sote-uudistuksessa.

Ehdokkaan kommentti

Koska soten takana on kustannusten vähentäminen, lienee välttämätön seuraus myös henkilökunnan vähentäminen päällekkäisyyksien vähetessä. Väheneekö toimintojen määrä kuitenkaan? Työvoiman toiminta tulee varmasti jakautumaan uudelleen.

3. Sosiaali- ja terveyspalveluiden toimivuus on tärkeämpää kuin sijainti.

Ehdokkaan kommentti

On eri asia, onko vaarana 100 kilometrin vai 10 kilometrin etäisyys. Sijainnilla on siis väliä. Saavutettavuuteen liittyy myös kunnan julkinen liikenne - jos kirkollakaan olevaan terveyskeskukseen ei vain pääse, niin on ihan sama mikä sen toimivuus on.

4. Kunnallisten terveyspalveluiden yksityistäminen tuo palveluihin tehokkuutta ja säästää kustannuksia.

Ehdokkaan kommentti

Olen täysin eri mieltä siksi, että väite ei voi olla tietoon perustuen totta. Sen pitäisi olla ”veikkaatko, että…” Tällä hetkellä on vasta menossa ensimmäiset kokeilut yksityistämisen kustannuksista. Voi olla, että tehot lisääntyvät ja kustannuksia säästyy.

5. Avohoidon suosiminen mielenterveystyössä luo turvattomuuden tunnetta.

Ehdokkaan kommentti

Suljettu hoitokin voi tuoda turvattomuuden tunteen potilaalle, mistä kuultiin esimerkkejä Turun suunnalta vast’ikään. Mielenterveysongelmia on monenlaisia, ja yleisölle ja itselleen vaaralliset potilaat (sen hetkinen tila) täytyy toki tunnistaa.

  • Ehdokkaan vastaus

3 Raha

1. Kuntaveroa voidaan laskea roimasti, koska suuri osa tehtävistä siirtyy maakuntahallinnolle.

Ehdokkaan kommentti

Tämäkään ei ole mielipidekysymys, vaan sen täytyy perustua laskentaan.

2. Rakentamista on nopeutettava kansalaisten valitusoikeutta rajoittamalla.

Ehdokkaan kommentti

Jokaisella pitää olla oikeus ja velvollisuuskin osallistua ympäristönsä kehittämiseen. Valitusoikeuden rajaamisen sijaan voidaan toki tehostaa käsittelyaikoja palkkaamalla lisää asiantuntijoita.

3. Yksityisautoilijoita suositaan liikaa kaavoitusratkaisuissa.

Ehdokkaan kommentti

Olisi mahtavaa, jos saisimme pyörätien kirkonkylälle, niin koululainen ja työläinen pääsisivät pyörällä tai mopolla liikkeelle, ja hoitolapsi voisi edesauttaa vanhempiensa arkiliikuntaa siirtymällä hoitoon pyörän pakkarilla autokyydin sijaan.

4. Kunnan pitää tukea yrityksiä tarjoamalla niille halpoja tontteja.

Ehdokkaan kommentti

Eli kunta antaisi tukea erityisesti niille yrityksille, jotka tarvitsevat tontin? Ei kuulosta reilulta. Kunta voisi tukea myös maidontuottajaa maksamalla kuntatukea maitolitrasta tai luontopalveluyrittäjää olemalla hakkaamatta kunnan metsiä. Yrittäjyyttä pitää ehdottomasti tukea, mutta tasapuolisesti.

5. Ympäristö- ja luontoarvoista voidaan joustaa, jos siten voidaan lisätä työpaikkoja.

Ehdokkaan kommentti

Peräänkuulutan pitkän tähtäimen näkemystä. Mikä on kustannus-hyöty asetelma NYT ja mikä se on 20, 50 ja 100 vuoden kuluttua? Onko ympäristö- tai luontoarvo määritetty pätevästi suhteessa työpaikkojen arvoon? Nykyään melkein mitä vaan voi mallintaa ja laskea - tätä olisi tietopohjainen päätöksenteko.

  • Ehdokkaan vastaus

4 Arki

1. Oman kuntani tulee ottaa vastaan Suomesta turvapaikan saaneita.

Ehdokkaan kommentti

Onko varaa sanoa ei kuntaan muuttaville tuleville veronmaksajille? Olisiko laajan kouluverkon ylläpito perustellumpaa, jos turvapaikanhakijoiden lapset voitaisiin laskea suunnitelmissakin päälukuun? Sitä paitsi tuolle tielle lähtiessä kuntaan voisi tietty ottaa asumaan vain vaikkapa yli 5000 e /kuussa tienaavia – absurdia ajatus siis.

2. Kirjastojen palveluista voisi periä vuosimaksun.

3. Tulorajat kunnan vuokra-asunnoista on poistettava.

Ehdokkaan kommentti

Kunnassani käsittääkseni kunnan kerrostaloista saisi huoneen niin vieraileva professori kuin kylän tunnetuin juoppo – tasa-arvoa!

4. Kuntani käyttää liikaa rahaa urheilupaikkojen rakentamiseen ja ylläpitoon.

Ehdokkaan kommentti

Jokioinen? Olen kuntoliikunnan puolestapuhuja, sillä hyväkuntoinen kuntalainen on terve ja työkykyinen. Kuntoliikuntaan ei kuitenkaan tarvita vain urheilupaikkoja, vaan kunta voi tukea liikuntaa myös olemalla hakkaamatta tunnettujen ulkoireittien metsiä.

5. Jokaisen pitää päästä palveluiden äärelle joukkoliikenteellä.

Ehdokkaan kommentti

Hankalaa haja-asutulla alueella – bussien pitäisi kiertää ovelta ovelle, sillä pysäkeille on helposti kilometrien matka, joka on huonokuntoiselle liikaa. Kunnan pitäisi kuitenkin kehittää joukkoliikuttamista, jotta autottomat pääsisivät syrjäkyliltä keskikirkolle kuluttamaan.

  • Ehdokkaan vastaus

5 Koti

1. Jokioisille pitää rakentaa enemmän tuulivoimaloita.

Ehdokkaan kommentti

Joka puolelle maata pitäisi rakentaa reippaammin puistoja. Aikuisille näkymä tuntuu hurjalta, mutta lapsille se tulee olemaan normaalia arkea - sähköä ei tuota anonyymi voimala, vaan kunnan alueen tuulimyllyt.

2. Jokioisten on tarjottava porkkanoita uusien yritysten saamiseksi kuntaan.

Ehdokkaan kommentti

Yrityksiä on kovin monenlaisia, joten monenlaista tukea täytyisi olla tarjolla. Olisiko järkevintä järjestää tuelle haku? Parhaat ja parhaiten suunnitellut ideat saisivat tukieuroja budjettisuunnitelmansa mukaan. Jokioinen Slush?

3. Jokioinen ei selviä enää pitkään itsenäisenä kuntana.

Ehdokkaan kommentti

Sitä paitsi työpaikka ja työn tekijä ovat hyvinkin todennäköisesti naapurikunnissa. Kunnilla on yhteinen intressi: tarjota työpaikka toisaalla ja viihtyisä elinympäristö koko perheelle toisaalla. Tarvitaan siis koko alueen suunnittelua.

4. Jokioisten on houkuteltava kuntaan Luonnonvarakeskuksen tyyppistä tutkimustoimintaa.

Ehdokkaan kommentti

Valtion tutkimuslaitos tuo kuntaan (JA naapurikuntiin) valtion rahaa. Välitöntä työpaikka on nyt >400:lla, mutta välillinen aika monella muulla (päivähoito, koulut, kaupat, vartiointifirmat, ravintelit, kampaamot...). LUKEn laaja säilyminen täällä on elintärkeää. Toki olisi hyvä houkutella paikalle muitakin tutkimuksen sektoreita; yliopistojen ja LUKEn yhteinen kenttäasema?

5. Kunnan on ostettava Jokioisten kartanon päärakennus.

Ehdokkaan kommentti

Mihin käyttöön? Yrityksille kunnan tukemaa toimitilaa? Alueelta täysin puuttuvan majoituspalvelun aloittamiseen (Hunajakotoon mahtuu vain < 10.) ? Asunnoiksi?

  • Ehdokkaan vastaus

6 Arvot

1. Ennen ei ollut paremmin - suomalaisen elämäntavan muutokset ovat olleet hyvästä.

Ehdokkaan kommentti

Mummuni lastenkasvatusoppaassa vuodelta 1927 pyritään ensisijaisesti eroon 11 %:n lapsikuolleisuudesta. Eli nyt on paremmin ainakin ihmisten terveyspuolella. Toisaalta maailma ei kestä sitä, että kaikki haluamme lentokoneitse etelään lomalle.

2. Tarvitsemme vahvaa johtajuutta, joka voi korjata ongelmat ilman tarvetta kompromisseille.

Ehdokkaan kommentti

Jokainen tietää just tarkkaan, mitä pitäisi tehdä, mutta kuka on oikeassa? Miten mitataan, että kuka on oikeassa? Mitä jos se tilattu diktaattori tai valtapuolue osoittautuukin harhaiseksi? Demokratiassa on runsaasti hyviä puolia.

3. Lasten on tärkeämpää olla uteliaita ja itsenäisiä kuin hyvin käyttäytyviä ja tottelevaisia.

Ehdokkaan kommentti

Ryhmässä toimiminen vaatii kuitenkin ryhmäsääntöjen noudattamista. Ihmisten välinen vuorovaikutus vaatii käyttäytymisnormien tuntemista ja soveltamista. Piirteet eivät poissulje toisiaan: Ryhmätyöhön kykenevä, mukava ihminen voi silti olla utelias ja itsenäinen!

4. Pohjimmiltaan elämässä vallitsee resurssi- ja valtakilpailu, jossa ei pärjää ilman taistelua.

Ehdokkaan kommentti

Kysymyksessä taidetaan siteerata väärin ajatusta luonnonvalinnasta. Se on osittain resurssikilpailua, mutta ei mitenkään välttämättä vaadi taistelua. Ympäristössään paremmin JA pitempään menestyvä jälkeläisineen on voittaja ilman valtakilpailuakin.

5. Yhteiskunnassamme olisi vähemmän ongelmia, jos ihmisiä kohdeltaisiin tasa-arvoisemmin.

6. Suomessa kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet rikkauteen ja onneen.

Ehdokkaan kommentti

Koulutuksen ilmaisuus ja tasa-arvoisuus periaatteessa mahdollistavat tämän. Silti odottamattomat sattumat ja lähtökohdat, joille yksilö ei voi mitään, vaikuttavat lopputulokseen: esim. tulot ja asema riippuvat osittain vanhempien ulkoisista (hankituista?) ominaisuuksista, kuten koulutustasosta. Onnellisuus ei sitä paitsi korreloi rikkauden kanssa.

Vaalikoneen etusivulle