Mari Saario Valitaan

Vaalikone Kaarina

Vaalilupaukseni

  1. Yritän pienentää tulo- ja elintasoeroja Kaarinassa. Olen itse nyt hyväosainen, joten velvollisuuteni on auttaa muita pärjäämään paremmin.
  2. Edistän esteetöntä ja tasa-arvoista Kaarinaa, jossa myös eri vähemmistöillä on hyvä olla.
  3. Toimin ympäristönsuojelun ja kestävän ja vastuullisen yritystoiminnan asiantuntijana myös luottamustoimessani.
Äidinkieli
suomi
Miksi juuri sinut kannattaisi valita kunnanvaltuustoon?
Tunnen monenlaista arkea. Olen kokenut kuntapäättäjä, aktiivinen ja rohkea ihmisten hyvinvoinnin ja luonnon puolestapuhuja, ympäristöalan ja yritystoiminnan ammattilainen.
Mitä asioita haluat edistää tai ajaa tulevalla vaalikaudella?
Toimin valtuutettuna myös ympäristöasioiden ja yritystoiminnan asiantuntijana. Omasta kokemuksesta näen, että hyvät kuntapalvelut ovat paras mahdollinen tuki ruuhkavuosina työn ja perheen yhteensovittamiseen. Lisäksi minulle tärkeää on luonnonsuojelu, tasa-arvo ja tuloerojen ja elintasoerojen pienentäminen. Köyhemmälläkin Suomella on ollut varaa pitää huolta heikommista ja tukea kulttuuria. Kannatan verotuloilla rahoitettavaa yhteisvastuuta myös taloudellisesti parhaana mallina.

Linkit

Työ ja koulutus

Työnantaja
yksityinen
Ammattiasema
johtava asema
Koulutus
korkeakoulututkinto
Kielitaito
suomi
ruotsi
englanti
saksa
joku muu

Poliittinen toiminta

Poliittisen puolueen jäsen
kyllä
Poliittinen kokemus
kuntayhtymä tai maakuntahallinto
kunnan- tai kaupunginvaltuusto
toiminta puolueen paikallistasolla tai muissa puolueen luottamustehtävissä

Vaalirahoitus

Käytän vaaleihin rahaa
500- 1 000 euroa
Ulkopuolisen rahoituksen osuus
1-20 %
Tärkein ulkopuolinen rahoituslähde
yksityiset lahjoitukset
Taloudelliset sidonnaisuudet
Ei taloudellisia sidonnaisuuksia
Vuositulot
50 000-70 000 euroa
Sijoitusten arvo (esim. osakkeet - rahastot)
10 000-50 000 euroa

Perhe ja vapaa-aika

Lapsia
kyllä
Perheeseeni kuuluu:
Läheisiini kuuluvat puoliso, kolme lasta, yksi koira, pari kania sekä laaja joukko ystäviä, jotka pitävät minut tietoisena monenlaisesta arjesta.
Vapaa-ajalla sydäntäni lähinnä on:
Harrastuksiani ovat teatteri, kirjallisuus, brittisarjat, ulkoilu ja lautapelit. Tai toiminta paremman maailman puolesta vaikkapa Äitiyslain some-kampanjoijana tai Turun Priden järjestäjänä.
Uskonnollinen yhteisö
evankelis-luterilainen kirkko
  • Ehdokkaan vastaus

1 Oppi

1. Nuoret on velvoitettava jatko-opintoihin tai työharjoitteluun suoraan peruskoulun jälkeen.

Ehdokkaan kommentti

Oppivelvollisuusiän nostaminen on yksi tapa hoitaa asiaa. Vähävaraisten nuorten jatko-opintomahdollisuudet pitää turvata. Lukiolaisille ei saa tulla opintolainapakkoa muiden tukien ehdoksi eikä lainaa saa laskea mukaan asumistukeen. Tarvikehankintoja on tuettava.
On oltava mahdollisuus myös mennä töihin, vaikkapa perheen yritykseen. Siinä mielessä täysi pakko voi taas olla haitaksi niille, joilla on jo selvä työpolku ja halua opiskella vaikka työn ohessa tai myöhemmin.
Kotona asuva lapsi tai nuori ei saa joutua elättämään vanhempiaan, toimeentulotuen vaatimuksia pitää tältä osin muuttaa.

2. Kuntien tulee tarjota lasten päivähoidon varhaiskasvatus ilmaiseksi kaikille lapsille.

Ehdokkaan kommentti

Nykyinen päivähoito-oikeuden rajausjakaa lapsia eri yhteiskuntaluokkiin - toiset saavat täyden varhaiskasvatuksen, pääsevät retkille ja saavat useita aterioita - toiset siirretään vähempiarvoisiksi.
Kun Kaarina siirtyi tähän rajattuun oikeuteen, vastustin asiaa. Koska pitää tehdä harkinta myös sosiaalisin perustein, lopulta tämä osuu vain muutamaan kymmeneen lapseen. Eli heidät nostetaan tikun nokkaan ja tuupataan kotiin. Minulle sanottiin, että tässä ei ole kyse rahasta vaan poliittisesta ideologiasta. Näinhän se on, päätöstä ei voi perustella lasten hyvinvoinnilla. Perheen pitäisi saada päättää, mikä on parasta.
Lapsen tehtävä ei ole kuntouttaa vanhempaansa. Siksikin tulee olla pääsy päivähoitoon, kun perhe näkee sen parhaaksi.
Itse pidin lasta muutaman kuukauden päiväkodissa vauvan synnyttyä. Koska terveyteni oli vaikean raskauden jälkeen niin heikossa kunnossa, etten olisi pystynyt hoitamaan kahta lasta.
Maksutonta vaihtoehtoa voi tutkia, mutta en kannata asiaa täydesti, ennen kuin vaikutukset on arvioitu.
Varhaiskasvatuksen tulee olla laadukasta, lapsen etu edellä menevää. Ryhmäkoot, ammattilaisten osaamisvaatimukset ja erityislasten huomiointi on tärkeämpää. Jos minimiksi muodostuisi 20 tuntia, jonka lisäksi tarjolla olisi vain kerhotoimintaa tai esimerkiksi vuoropäivähoito rapautuisi, se vaikuttaisi lasten ja perheiden hyvinvointiin.
Maksuttomuus poistaisi erityisesti äideiltä työssäkäynnin esteitä. Toisaalta kaikille ulotettuna se on lapsilisien kaltainen tulonsiirto myös hyvätuloisille ja voi olla, että siihen ei ole varaa.

3. Kouluissa pitää olla vähintään kerran viikossa kasvisruokapäivä.

Ehdokkaan kommentti

Kun katsotaan menneitä vuosikymmeniä, näitä on aina ollut. Puuropäiviä ja keittopäiviä.
Tulevaisuudessa maailma syö kasviproteiineja, ehkä jopa hyönteisiä. Koulujen tehtävänä on valmistaa lapsia tulevaisuuteen, myös ruokakulttuurin ja syömisen osalta.
Kuka meistä uskaltaa luvata, että meille suomalaisille olisi tarjolla kokolihaa kolme kertaa päivässä vielä vuosikymmenten kuluttuakin? Miksi sitä olisi meille, jos ilmastonmuutos etenee ja lihansyöntiäkin on pakko rajoittaa.
Suomalaisille yrityksille on erinomaiset mahdollisuudet kehittää vientiinkin sopivia kasvispohjaisia ruokia. Samalla tavoin kun koululaiset ovat juoneet maitoa ja luoneet kysyntää niille tuotteille, koulut voisivat olla myös uusien kasvisruokien kokeilu- ja kehittämiskumppaneita. Julkisilla hankinnoilla voidaan suosia kotimaisia kasviksia ja uusia tuotteita.
Itse olen sekasyöjä, joka opettaa lapsiaan kotona syömään myös kasvisproteiineja ja välillä täysin vegaanista ruokaa. Koska tulevaisuudessa se on todennäköisesti edessä ja koska se on terveellistä ja hyvää.
Lasteni ei tarvitse periä kotimaisia kansantauteja, joista monet johtuvat kasvisten puutteesta.

4. Kunnan tulee tukea kulttuuria antamalla tilojaan ilmaiseksi yhdistysten käyttöön.

Ehdokkaan kommentti

Ilmaiset tilat eivät välttämättä sitouta niiden käyttöön. Ilmaiseksi tiloja voidaan antaa silloin, jos toiminta suunnataan lapsille tai vähävaraisille tai se on esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluja täydentävää toimintaa. Jos sen sijaan kyseessä on aikuisten puoliammattimainen harrastustoiminta, on kohtuullinen käyttömaksu perusteltu.
Tilojen yhtiöittämisen seurauksena tulleet tuottovelvoitteet ovat olleet monelle upealle vapaaehtoistoiminnalle kuolinisku ja yhteisiä tiloja on myös karsittu paljon pois. Näille tiloille voisi luoda myös innovatiivisempia käyttömalleja, joissa yhdistyisivät pienimuotoinen yritystoiminta, pop-up-toiminta, erilaiset kokeilut ja toisaalta ihan "vanhanaikainen" yhdistystoiminta. Olennaista on nähdä kokonaishyödyt, mitä saadaan, eikä laskea vain vuokratuloja.

5. Koulujen opetusryhmät ovat jo niin isoja, että oppiminen häiriintyy.

Ehdokkaan kommentti

Tämä on vaikea kysymys, koska oma kokemukseni ei ole sama kuin vastaukseni. Ehkä meillä on niin fiksu koulu ja hyvät opettajat. Mutta Suomessa tiedän tämän olevan ongelma monessa paikassa.
Ryhmäkokojen kannalta Piikkiön yhtenäiskoulussa on tehty hyviä joustavia ratkaisuja. Oma kuopukseni on yhtenäisessä luokassa, jossa koko ikäsarja on ollut yhtä luokkaa, jota on jaettu pienempiin ryhmiin vaihdellen. Resurssiopettajat ovat myös hyvä innovaatio, josta tutut opettajat ovat antaneet hyvää palautetta.

  • Ehdokkaan vastaus

2 Hoito

1. Vanhuksilla on oltava oikeus palvelukotipaikkaan, koska nykyinen kotihoito ei ole riittävää.

Ehdokkaan kommentti

Palvelukotiratkaisujen hinnoitteluperusteet ovat niin kirjavia, että vanhuksen on hyvin vaikea löytää parhaita ratkaisuja ja saada neuvontaa. Rahalla saa, mutta pienituloiset vanhukset odottavat Kelalta toimeentulotukipäätöksiä ja jättävät lääkkeet ottamatta. Ikääntyväss Euroopassa Suomi voisi kehittää vanhusten palveluasumisesta peruskoulun kaltaisen menestystarinan: lääkkeet jakorobotteihin, etälääkäripalvelu televisioon yhden napin päätän, kimppakämpät pystyyn, avustajan palkkaaminen helpommaksi, yksinäisyyteen apua ammattilaisista ja vapaaehtoisista. Hyviä käytäntöjä on jo, ne pitää vain tarjota kaikille. Koska kaikki on halvempaa, kuin kaatumisten ja sairastumisten hoitaminen osastoilla.

2. Nykyisten kuntatyöntekijöiden työpaikat on turvattava sote-uudistuksessa.

Ehdokkaan kommentti

Yhden kuntaliitoksen läpikäyneenä näin, miten välillä jouduttiin tilanteisiin, jotka eivät olleet hyviä kunnan eivätkä ihmisen itsensä kannalta. Siirtymäaikoja voitaneen tehdä, samaten muutosturvaa ja erilaisia muita ratkaisuja. Mutta itse työuran yksityisellä puolella tehneenä en pidä tätä sote-uudistuksen keskeisenä tavoitteena, vaikka se saattaakin olla poliittisesti epäsuosittu ajatus.
On kuitenkin ammatteja, joissa on asiakkaan etu, että hoitosuhde säilyy. Tämä pitäisi valinnanvapausasioissa huomioida.

3. Sosiaali- ja terveyspalveluiden toimivuus on tärkeämpää kuin sijainti.

Ehdokkaan kommentti

Etäpalveluita on ryhdyttävä kehittämään paljon määrätietoisemmin. Yksityinen työterveyshuolto tarjoaa jo chat-lääkäripalvelun, jossa voisi uusia reseptin ja kysellä apua ja neuvoja hoitoon hakeutumisesta. Kameroihin yhdistettynä tehdään luomien arviointeja ja silmätulehdusdiagnooseja, kohta jo korvatulehduksiakin. Maailmalla masennuksesta kärsivä seuraa vointiaan applikaatiolla, joka tallentaa mielialaa ja antaa myös neuvoja. Itsehoito ei sovi kaikille, mutta montaa se auttaisi.
Mitä jos kaikki rutiinihommat siirrettäisiin etäpalveluiksi, lähelle tuotaisiin ihmiskontaktia, keskustelua ja neuvontaa vaativat työt, liikkuvat yksiköt hoitaisivat etsivän nuorisotyön kaltaisia palveluita tai toisivat vaikka laboratorion paikalle ja monimutkaiset ja harvoin tarvittavat hoidot keskitettäisiin. Esimerkiksi vaativassa kirurgiassa on nähty suoria eroja siinä, tekeekö lääkäri niitä päätoimisesti vai silloin-tällöin.
Samalla syntyisi myös uutta yritystoimintaa esimerkiksi digitaalisille palveluille.

4. Kunnallisten terveyspalveluiden yksityistäminen tuo palveluihin tehokkuutta ja säästää kustannuksia.

Ehdokkaan kommentti

Tätä ei ole osoitettu. Jonkin yksittäisen toimenpiteen se voi tehdä halvemmalla, mutta kun tarkastellaan hoitoketjuja, voi yksityinen tehdä kermankuorintaa - esimerkiksi hoidoissa tapahtuneiden virheiden korjaaminen voi jäädä silti julkisen harteille.
Toisaalta on väärin, että kunnat eivät anna maksusitoumuksia hoitoihin, joissa on vaikuttavuutta. Esimerkiksi anoreksia on kuolemanvaarallinen tila, joka vaatii kuukausien tai vuosien huippuosaavaa hoitoa. Suuressa osassa maata anorektikot joutuvat olemaan suljetuilla osastoilla tai palveluissa, jotka eivät auta heitä paranemaan. Sama koskee päihdehoitoja. Tai saattohoitoa. Kun perusteena on hoitopäivän hinta eikä tulokset, halvin voittaa. Tai voi olla, että julkinen osastopaikka on jopa yksityistä kalliimpi, mutta potilaita ei haluta antaa ulos.
Yksityisellä on paikkansa esimerkiksi erikoistuneina hoitajina. Tai voivat ne toki hoitaa vaikka kaikki kunnan silmätulehduksetkin. Vaikuttavuusinvestoinnit ovat mielenkiintoinen malli rahoittamiseen.
https://www.sitra.fi/talous/vaikuttavuusinvestoiminen

5. Avohoidon suosiminen mielenterveystyössä luo turvattomuuden tunnetta.

Ehdokkaan kommentti

Itse päihde- ja mielenterveyspotilaiden lähiomaisena olen omat taisteluni taistellut. Hoitoketju on ratkaiseva. Osa ihmisistä sopii hyvin avohoitoon, eikä pelkästään säilyttävä suljettu hoitokaan ole hyvä, Turussa on ollut kauhutarinoita laitoshoidon väkivallasta ja pahoinvoinnista. Mutta nykyiset avohoidon käytännöt eivät kanna vastuuta potilaan kokonaishyvinvoinnista. Pahin ongelma on niillä, joilla on sekä päihde- että mielenterveysongelma. Nuorten mielenterveysongelmien hoitopaikaksi ovat muodostuneet koulut, jos nuorelle ei löydy oikeaa hoitopaikkaa - koulu ei voi kieltäytyä ottamasta nuorta.
Sote-valinnanvapaus pelottaa erityisesti näiden ihmisten kannalta, joilla ei ole osaamista tai voimavaroja hakea apua usealta luukulta.

  • Ehdokkaan vastaus

3 Raha

1. Kuntaveroa voidaan laskea roimasti, koska suuri osa tehtävistä siirtyy maakuntahallinnolle.

Ehdokkaan kommentti

Nähdäkseni tämä on välitön seuraus, ellei rahoitusmalli sitten jatkossakin perustuisi kuntien veronkeruuseen ja maksuihin. Kannatan kuitenkin veroilla maksettua yhteisvastuumallia, keräsi veron sitten kunta, maakunta tai valtio.

2. Rakentamista on nopeutettava kansalaisten valitusoikeutta rajoittamalla.

Ehdokkaan kommentti

Olen ammatissani erikoistunut teollisten investointien helpottamiseen ja mahdollistamiseen ja ympäristölupa-asioiden hoitamiseen.
Kun joudutaan valittamaan, on jotain asioita jo hoidettu huonosti. Ei ole tunnistettu ongelmia etukäteen tai välitetty niistä, ei ole tehty sidosryhmätyötä, ei ole viestitty, ei ole haettu naapureita vaikka kädestä pitäen paikalle juttelemaan.
Kun nämä asiat hoidetaan kunnolla etukäteen ja hankitaan ns. sosiaalinen toimilupa, asiat lutviutuvat. Nykymaailmassa ei välttämättä enää riitä lain minimitaso. Kaupungistumisessa haetaan myös viihtyisämpiä, elävämpiä kaupunkeja. Luonnollekin voidaan laskea itseisarvon lisäksi valtava rahallinen arvo ekosysteemipalvelujen ja virkistyksen kautta.
Kuntien tehtävä on omalla alueellaan ehkäistä konflikteja ja suunnitella maankäyttöä siten, ettei valituksia tarvita. Kunnat voivat myös neuvoa yrityksiä ja auttaa luomaan suhteita.
Valitusoikeus voidaan säilyttää ja se pitää säilyttää. Jos rakentamista halutaan nopeuttaa, sitä voidaan tehdä monella fiksummalla tavalla.

3. Yksityisautoilijoita suositaan liikaa kaavoitusratkaisuissa.

Ehdokkaan kommentti

Riippuu alueesta, joissakin kaupungeissa on alettu jo onneksi suunnitella ihmisten eikä autojen ehdoilla. On silti väärin, että ilman autoa liikkuva kaupunkilainen joutuu maksamaan autoilijoiden toiminnasta ja saa myös terveyshaitat.
http://www.zygomatica.com/2017/02/22/mika-on-turkulaisten-suurin-terveysriski-2/

4. Kunnan pitää tukea yrityksiä tarjoamalla niille halpoja tontteja.

Ehdokkaan kommentti

Toki tonttitarjontaa pitää olla. Valtaosa yrityksistä tarvitsee kuitenkin kasvuunsa paljon muuta kuin halpaa tonttia, ajatellaanpa vaikka Supercelliä. Tai sitä yritystä, joka tarvitsee enemmän hyviä hankintoja kunnalta ja kotimarkkinareferenssejä saadakseen uuden ratkaisunsa koekäyttöön.
Yritysalueesta voi kehittää yrityspuiston, jonka arvo on enemmän kuin vain yksittäisten yritysten summa. Puistossa toimiva yritys saa erityistä hyötyä sijoittumisestaan alueelle tai sen arvoverkkoon. Nämä hyödyt konkretisoituvat paremman kannattavuuden tai uuden arvonluonnin ja liiketoiminnan kautta. Hyvässä yrityspuistossa on mahdollista toimia ja kasvaa kestävästi, kannattavasti ja turvallisesti.
Julkinen valta (kunta) voi auttaa monilla tavoin yrityspuiston ja sen toimijoiden menestymistä. Tällöin tavanomaisempien yrityskehittämisen palveluiden rinnalla toteutetaan politiikkaa, joka mahdollistaa, katalysoi ja tukee yritysten yhteistyötä. Ydinliiketoiminnassa kiinni olevat yritykset eivät välttämättä huomaa yrityspuiston mahdollisuuksia ilman julkisilla resursseilla toteutettua innostamista.
Kunta voi myös edistää yritysten resurssitehokkuutta, mikä säästää ympäristöä. Toiminnan ensisijaisena tarkoituksena näyttäytyy yleensä yritysten kannattavuuden parantaminen. Fyysisten materiaalien lisäksi resurssitehokkuuden tarkastelua voidaan laajentaa esimerkiksi markkinointiin, tilojen hallintaan, työvoiman joustavaan käyttöön tai yhteiseen turvallisuus- ja ympäristöjohtamiseen.
Tämä on uutta maailmaa. Halpa tontti jossain alkaa olla vanhaa maailmaa.

5. Ympäristö- ja luontoarvoista voidaan joustaa, jos siten voidaan lisätä työpaikkoja.

Ehdokkaan kommentti

Montako kymmentä vuotta menee, että tämä kysymys poistuu? Se on jo täysin mennyttä maailmaa.
Teen töitä globaalien yritysten kanssa. Edes yritykset itse eivät enää useinkaan hae tällaisia pikavoittoja. Koska ne tietävät, että investorit poistuvat, jos ympäristö vaarantuu. Pörssikurssit keikkaavat, kuten Volkswagenilla.
Ympäristöstä piittaamaton yritys ei menesty eikä tuota osinkoja tai lisäarvoa omistajilleen, ellei valtio erityisesti salli sille saastuttamista. Yhdysvalloissa Trump yrittää tätä hiilikaivoksille, mutta kuka niihin enää investoi?
Nyt kasvavat aurinkoenergia-alan yritykset, kasviproteiineja tuottavat, kiertotalousyritykset ja aineettomia, digitaalisia palveluita tekevät.
Jos sallimme yrityksillemme ympäristön tuhoamisen, emme paranna niiden kilpailukykyä vaan jätämme ne menneen maailman vangeiksi.
Turun telakallakin tehdään jo laivoja, joiden myyntivalttina on energiatehokkuus ja vähärikkinen polttoaine (nesteytetty kaasu).

  • Ehdokkaan vastaus

4 Arki

1. Oman kuntani tulee ottaa vastaan Suomesta turvapaikan saaneita.

Ehdokkaan kommentti

Kaarina on ollut tässä asiassa melko heikko. Olemme kuitenkin osa maailmaa ja globaalit ongelmat vaikuttavat meihinkin.
Itse olen asunut liki vuosikymmen Turussa monikulttuurisilla ja kansainvälisillä alueilla (Ylioppilaskylä ja Halinen), myös ensimmäisen lapseni kanssa. En kokenut turvattomuutta.
Vaaraa ja pelkoa lietsovat netissä erilaisuutta pelkäävät ihmiset, jotka tekevät toisten uhkailulla ja huolilla myös politiikkaa. Siihen meidän ei pidä alistua, se johtaa vain trumppeihin. Kun ensin syrjitään erivärinen, sen jälkeen syrjitään köyhä, sairas ja työtön. Kaikkein halpamaisinta on peluuttaa vähäosaisempia toisiaan vastaan.
Ollaan rohkeita ja taistellaan pelkoa vastaan. Ollaan ihmisiä ja autetaan.

2. Kirjastojen palveluista voisi periä vuosimaksun.

Ehdokkaan kommentti

Suomen menestys voi perustua tulevaisuudessa ainostaan osaamiseen. Kirjasto on matalimman mahdollisen kynnyksen paikka aloittaa oppiminen. Koko ihmiskunnan historian ajan menestys on tullut siitä, kun mahdollisimman suuri joukko ihmisiä on saatettu tiedon äärelle.
Lisäksi kirjastot ovat sosiaalityötä. Ilman unelmia ja toivoa ja suuria tarinoita ei ole elämää, on vain selviytymistä.
Emme voi haluta elää maassa, jossa toimeentulotukiasiakas suljetaan kirjaston ulkopuolelle. Tai jos koululainen pääsee kirjastoon, jättääkö hän äitinsä oven ulkopuolelle? Yksinhuoltaja ei voi hakea enää lapsilleen satukirjoja, joten hänen lapsensa jäävät niitä ilman. Ei, ei ja ei.
Lisäksi kirjaston käyttäjämäärät putoaisivat. Koska varakkaammat meistä lukevat lehdet muualla, VR:n ekstraluokassa työmatkallaan, tabletiltaan kotona.
Jos jokin tekee meistä ihmisiä, niin tarinat ja tieto. Jos jokin tekee meistä suomalaisia niin koulut ja kirjasto. Niitä on rakennettu koko satavuotisen Suomen ajan, koska ne on nähty ainoaksi pysyväksi elämänlangaksemme.

3. Tulorajat kunnan vuokra-asunnoista on poistettava.

Ehdokkaan kommentti

En tunne tätä aihetta kovin hyvin, vuokra-asuntoja on Kaarinassa niukasti.

4. Kuntani käyttää liikaa rahaa urheilupaikkojen rakentamiseen ja ylläpitoon.

Ehdokkaan kommentti

Kaarinassa ei ole tässä asiassa pröystäilty aikoihin. Uimahalli on hieno asia. Uudet investoinnit tulee tehdä kaikille avoimiin, liikkumaan houkuttaviin puistoihin ja ympäristöihin, kuten Hovirintaan. Koirapuistojakin soisi muutama löytyvän tulevaisuudessa, vaikka osin talkoilla tehtynä, kuten Piikkiön uudet kuntoilurappuset.

5. Jokaisen pitää päästä palveluiden äärelle joukkoliikenteellä.

Ehdokkaan kommentti

Olen ollut koko ajan joukkoliikenteen kannattaja ja taistellut aikoinani Kaarinan Föliin liittymisen puolesta. Toimiva joukkoliikenne on myös yritysten ja työntekijöiden etu, varsinkin nyt positiivisen rakennemuutoksen alueella. Joukkoliikenne ei ole vain "palvelukäyttäjien kuljetus" vaan aito liikkumisen muoto.
Turun alueelle pitäisi saada kehäliikenne Ohitustielle.
Haja-asutusalueille joukkoliikenne ei ole aina mahdollinen vaihtoehto. Kutsuliikenteet tai Maas-yhtiön tarjoamat ratkaisut voivat olla vaihtoehto. Innovaatioille olisi paikkansa. Esimerkiksi paljon Kela-kyytejä vaativan lapsen omaishoitajavanhemmalle olisi halvempaa jopa hankkia leasing-auto.
Uskon, että tulevaisuus on monimuotoisempi kuin aiemmin, mikä haastaa tietysti kilpailua.

  • Ehdokkaan vastaus

5 Koti

1. Seitsikon ja kokoomuksen välinen nokittelu haittaa Kaarinan virkamiesvalmistelua, päätöksentekoa ja imagoa.

Ehdokkaan kommentti

On minuakin kutsuttu kaupunginhallituksen pöydän yli "viherideologiseksi Turku-desantiksi". Puhuin silloin joukkoliikenteen puolesta ja siteerasin Turun kauppakamarin lausuntoa aiheesta.
Vihreänä olen tottunut toimimaan vähemmistössä. Silloin on pakko hakea yhteistyötä, tinkiä, neuvotella, perustella ja tehdä kompromisseja - tai joskus sitten vain ottaa turpaan äänestyksessä ja mennä eteenpäin.
Aiemman kaupunginhallituksen puheenjohtajan kanssa oli helppo soitella ja hänkin soitti toisinaan kyselläkseen kantoja ja valmistellakseen asioita. Nyt keskustelu tehdään paljon listan ulkopuolelta, kokouksen jälkeen, jolloin kaikki ovat väsyneitä eikä ole mahdollista valmistautua.
Maakuntaliiton hallituksessa istun kokoomuksen kanssa samassa ryhmäkokouksessa omana ryhmänäni, yhteistyö sujuu asiallisesti ja kunnioittaen, vaikka oltaisiin eri mieltä. Ei tämä siis ole puoluekysymyskään.
Toivon vilpittömästi, että uusi valtuusto ja hallitus ottaisi aikaa ja käyttäisi paukkuja kovaan pelisääntökeskusteluun ennen työn aloittamista. Niin että myös suurin puolue kokisi yhteistyön edulliseksi ja rakentavaksi. Virkamiesten tulisi myös olla korostetun puolueettomia ja neutraaleja ja tukea yhteistyötä, eikä hakea tukea vain osalta ryhmistä etukäteen.

2. Keskustan kouluverkkoratkaisu tulee päivittää ja tuoda valtuustoon käsiteltäväksi.

Ehdokkaan kommentti

En näe tälle perusteita, mutta katsotaan asiaa sitten, jos tästä tehdään aloite.

3. Lasten kotihoitoa tukeva Kaarina-lisä on otettava uudelleen käyttöön.

Ehdokkaan kommentti

Olen ollut Kaarina-lisän harras puolustaja, mielenosoituksiin asti. Mutta ennen kuin päivähoidon kokonaistilanne (maksuttomuus, 20 h tunnin rajat, ryhmäkoot ym.) on selvitetty, en vielä palaisi tähän ensimmäisenä.

4. Ala-Lemun kartanon alueelle pitää toteuttaa golfkenttä ja riittävästi rantarakentamista.

Ehdokkaan kommentti

Rakentaminen kestävästi suunnitellen on mahdollista, mutta arvokkaan maa-alan varaaminen golfille tuollaisella paikalla ei ole millään tasolla järkevää. Golf-kenttä kuluttaa ympäristöä, on rajoitettu alue vain asiakkailleen ja sen pyörittäminen taloudellisesti kannattavasti on ilmeisesti nykymaailmassa mahdotonta.

5. Kaarinasta pitäisi tehdä kaksikielinen kunta.

Ehdokkaan kommentti

Myös viittomakielisten palveluihin tulisi Turun alueella kiinnittää huomiota. Oikeus äidinkieleen on äärimmäisen tärkeä asia.

  • Ehdokkaan vastaus

6 Arvot

1. Ennen ei ollut paremmin - suomalaisen elämäntavan muutokset ovat olleet hyvästä.

Ehdokkaan kommentti

Olemme terveempiä kuin ennen, elämme pidempään, homot hyväksytään paremmin, transihmiset alkavat myös kurkkia kaapeista, avioton lapsi ei ole äpärä, lasten kurittaminen on kielletty, puolisoa ei saa raiskata, syöpähoidot toimivat, kuuro voi saada kuntoutusta kuuloimplanteilla, esteettömyys auttaa liikkumaan, lapset ja nuoret käyttävät vähemmän päihteitä, henkirikosten määrä vähenee, otsonikerros on parantumassa eikä happosateita enää ole, energiankulutuksen kasvukin on taittumassa. Ja Suomessa on suurempi varallisuus kuin koskaan (paljon enemmän kuin meillä on esimerkiksi velkaa).
Edelleen ongelmia on erilaisuuden hyväksymisessä, rasismin kitkemisessä, poikien syrjäytymisen ehkäisemisessä, transihmisten oikeuksissa, vammaisten itsemääräämisoikeudessa, yksinäisyyden ratkaisemisessa, tuloerojen kasvu-uhassa ja huono-osaisuuden periytymisessä, epäonnistumisen hyväksymisessä, suomalaisen historian (luonto, rakennukset, kulttuuriperintö) vaalimisessa ja tietysti ilmastonmuutoksen ja luonnon köyhtymisen ehkäisemisessä.
Tekemistä riittää. Mutta nuoriso ei ole pilalla eikä maailma pelottava. Vaikka kansana vanhenemme, emme saa kääntää katsetta menneisyyteen ja kuvitella sitä kultaiseksi. Asuin lapsuuteni isoäitini ja hänen veljensä kanssa. Ei se ollut kultaista haudata lapsiaan, nähdä nälkää ja kuolla syöpiin ja sydänkohtauksiin. Eikä silloin välitetty naapurista sen syvällisemmin kuin tänä päivänä ystävistä.
Tänä päivänä naapuriapu on facebookissa, jossa esimerkiksi Turun seudun mamit tukevat ja auttavat toisiaan kaikissa ongelmissa ja järjestävät apukeräyksiä. Monesti kaikkein pienituloisimmat auttavat kaikkein herkimmin.
Suurin ongelma on se, että osa ihmisistä on aidosti osattomiksi tiputettuja. Ja huomattava osa (eri joukko) pitää itseään kovin onnettomina ja on sitä mieltä, että ne osattomat ovat laiskoja ja kaikki muut pelottavia tai väärässä. Tämän joukon rahoja ja ajatuksia kärkkyvät vihaa ja pelkoa markkinoivat tahot. Siltä osin demokratia on rikki ja korjausvelka huima.

2. Tarvitsemme vahvaa johtajuutta, joka voi korjata ongelmat ilman tarvetta kompromisseille.

Ehdokkaan kommentti

Vahva johtajuus on kompromissien hakua ja eri osapuolten sitouttamista. Diktatuuri ei ole osoittautunut toimivaksi missään. Jos vain käsket ja määräät, ihminen tekee vain vähimmän, eikä halua auttaa tai kehittää. Ei tuo tyyli sovi oikein enää edes armeijaan ja muualla se on jo tuhoisaa. Johtamiseen on tutkimusta ja asiantuntijuutta. Mikä hemmetin vaihtoehtoinen fakta tämä on, kun ihmiset ovat oikeasti jotain ihan muuta.
Minä olen liiketoimintajohtaja ja lukemattomien yhdistysten puheenjohtaja. Johtaja ei korjaa ongelmia. Hän auttaa muita korjaamaan ne. Silloin ne pysyvät korjattuina.

3. Lasten on tärkeämpää olla uteliaita ja itsenäisiä kuin hyvin käyttäytyviä ja tottelevaisia.

Ehdokkaan kommentti

Olen itse ollut aina utelias ja itsenäinen lapsi. Kun organisoin maatalousnäyttelyssä grillikioskin toimintaa, eräs isäntä soitti äidilleni ja haukkui minut, ettei tytön sovi sillä tavalla käyttäytyä.
Viennistä elävän Suomen pitää osata olla maailmalla utelias ja itsenäinen. Tottelevaiset harvemmin luovat niitä uusia ratkaisuja, joita maailma tarvitsee.
Hyvä käytös on osa itsenäisyyttä ja uteliaisuutta. Tällöin on kiinnostunut muista ihmisistä ja on itsetunnoltaan niin vahva, ettei muita tarvitse alistaa, päsmäröidä tai puukottaa selkään. Tai ripustautua heihin ja toivoa, että he ratkaisevat ongelmat. Läheisriippuvuus on tuhoisa liian kiltiksi latistettujen ihmisten tauti.
Hyvä käytös ei lähde tottelevaisuudesta, se lähtee muiden ihmisen kunnioittamisesta.
Aikuisenakaan en ole kovin tottelevainen. Se on kannattanut. Koska muuten olisin totellut, kun minulle on sanottu, ettei naisen sovi tuollaista tehdä. Tai että älä viitsi, kun olet jo noin vanha. Tai että älä edes yritä, epäonnistut kuitenkin.
Onneksi olen ollut riittävän utelias kokeillakseni.

4. Pohjimmiltaan elämässä vallitsee resurssi- ja valtakilpailu, jossa ei pärjää ilman taistelua.

Ehdokkaan kommentti

Jälleen "vaihtoehtoisten faktojen" voittokulku jatkuu. Miksi Ylen vaalikone haluaa lietsoa tällaista maailmaa?
Ayn Rand on väärässä, se on osoitettu moneen kertaan. Ihminen on sosiaalinen olento, jolle yhteisvastuu on luontaista. Vaikka ihmisten määrä maailmassa kasvaa, me sodimme koko ajan vähemmän.
Kuten Esko Valtaoja sanoo: "Pessimismiin ei ole syytä, vaikka lööpit huutavat meille pimeyttä. Kyse on siitä, että näkökulmamme maailmaan vääristyy, jos ruokimme itseämme pelkillä uutisilla. Sota on aina uutinen, ja siksi seuraamme niitä tarkasti. Silti sotien ja konfliktien määrä vähenee koko ajan. Uuden tutkimuksen mukaan köyhyys on maailmassa vähentynyt, mutta moniko sen tietää?”
Tilastojen mukaan olemme paljon humaanimpi ja inhimillisempi sukupolvi, kuin yksikään aikaisempi. Se ehkä johtuu siitä, että nykyään vauvoja pidetään sylissä, lapsia ei kasvateta pelolla ja kipuja voidaan hoitaa, osaamme neuvotella ja meillä on keinoja ratkaista asioita.

5. Yhteiskunnassamme olisi vähemmän ongelmia, jos ihmisiä kohdeltaisiin tasa-arvoisemmin.

Ehdokkaan kommentti

Tasa-arvoinen kohtelu ja tasa-arvoiset mahdollisuudet ovat jokaisen ihmisen perusoikeuksia. Perusoikeudet eivät kuitenkaan toteudu itsestään. Tasa-arvon saavuttamiseksi osa ihmisistä tarvitsee enemmän tukea. Ei ole tasa-arvoa, että lapsena laiminlyöty ja pahoinpidelty heitetään pärjäämään itse ja kilpailemaan hyvästä perheestä tulleen, koko elämänsä tuetun ja vaalitun lapsen kanssa. Tasa-arvo tunnistaa sukupuoleen, ikään, terveyteen, seksuaalisuuteen ja muihin ominaisuuksiin liittyvät riskit ja ongelmat ja etsii niihin vastauksia. Jotta pojat eivät syrjäytyisi työelämästä, jotta ADHD-tyttöjen sairaus tunnistettaisiin, jotta transnuori saisi elää sukupuolensa mukaista elämää ja jotta nainen saisi kävellä turvassa kadulla.
Tasa-arvo ei ota keneltäkään pois, mutta silti muutos voi kirpaista. Jos on tottunut hoitamaan asiat "äijien kesken" tai vähän taputtelemaan pyllylle, käskemään kakaroiden olla hiljaa, tuuppimaan vanhukset syrjään kassajonosta ja kutsumaan mustaihoisia ihan muilla sanoilla.
Tasa-arvoisessa maailmassa ihminen pystyy hyödyntämään kykyjään ja lahjojaan täysimittaisesti. Vammainen voi olla työssä ja perustaa perheen. Homo pussata kultaansa kadulla. Mies olemaan herkkä ja antamaan taakkansa hetkeksi muille. Poika puhumaan tunteistaan ja oppimaan, ettei se ole hauskaa, jos joku ahdistelee häntä.
Tasa-arvoa ei ole ryhmien leimaaminen tai omien etuoikeuksien kiistäminen. Tasa-arvo on tavallaan helppoa, mutta välillä vaikeaa. Se on opittavissa. Tasa-arvo on toisen ihmisarvon tunnustamista.

6. Suomessa kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet rikkauteen ja onneen.

Ehdokkaan kommentti

Ystäväni oli junassa pari päivää sitten. Siellä oli poika isänsä kanssa. Isä uhkaili ja nälvi poikaa koko matkan, myös väkivallalla. Illalla tulee turpaan, isä sanoi. Kun isä käväisi vessassa, ystäväni kysyi pojalta, mikä on tilanne. "Tällaista tämä aina on", poika vastasi.
Toinen ystäväni on transsukupuolinen. Hän ei ole saanut diagnoosia. Hänen oletetaan käyttävän vääriä vessoja. Hänen mielenterveytensä kyseenalaistetaan jatkuvasti. Hänelle ei sallita lapsia, jos hän haluaa ruumiinsa korjattavaksi.
Läheinen lapseni on kuuro. Pienessä kunnassa ei ole viittomakielisiä palveluita. Omaishoitajana olevalta äidiltä hajoaa pyykkikone. Rahaa ei ole. Kunta tarjoaa muuttoavustusta isompaan kaupunkiin ainoana apuna.
Miten nämä ihmiset ovat tasoissa minun kanssani? Olen terve. Minulla on rakastava puoliso, hyvät tulot (tällä hetkellä), melko terveet lapset, runsaasti ystäviä, rahaa säästössä, luottotiedot tallella. Lapseni harrastavat ja tuen heitä kaikin tavoin.
Mitkä ovat sen junan pojan mahdollisuudet onneen? Ovatko ne yhtäläiset kuin minun lapsillani? Kuka maksaa sen pojan lukiokirjat, kuka keskustelee hänen kanssaan yhteishausta, kuka tsemppaa hakemaan kesätöitä, kuka lohduttaa ja auttaa oppimaan, että rakastaminen ei tarkoita väkivaltaa?
Typerä, sokaiseva näkemys. Vaarallinen ja julma.

Vaalikoneen etusivulle