Teppo Säkkinen

Vaalikone Rovaniemi

Vaalilupaukseni

  1. Päätöksentekijänä otan asioista selvää, kuuntelen erilaisia mielipiteitä ja haen yhteistyötä yli puoluerajojen.
  2. Rovaniemen erityiset vahvuudet ovat luonnonläheisyys ja kansainvälisyys. Ne ovat lähtökohtani kaupungin kehittämiselle.
  3. Haen luovia ajatuksia Rovaniemen kehittämiseksi myös muualta Suomesta ja maailmalta. Hyvät ideat jalostuvat hyviksi päätöksiksi.
Äidinkieli
suomi
Miksi juuri sinut kannattaisi valita kunnanvaltuustoon?
Olen ratkaisukeskeinen ja keskusteleva tyyppi, joka tekee huolella taustatyöt ja ottaa asioista selvää. Kun asiat on hallussa ja tuntee arvonsa, löytyy myös päätöksentekokykyä.
Mitä asioita haluat edistää tai ajaa tulevalla vaalikaudella?
Rovaniemi on kokoaan suurempi paikka: elävä, vilkas ja kansainvälinen Lapin pääkaupunki luonnon keskellä. Meillä on oltava toimiva joukkoliikenne, kulttuuria ja liikkumisen mahdollisuuksia sekä hyvä ympäristö yrittää. Matkailu, vaihto-opiskelijat ja arktinen yhteistyö tuovat meille väriä ja eloa. Kaupungin rooli muuttuu tulevalla kaudella, kun terveyspalvelut siirtyvät maakunnalle. Silloin korostuu elinvoima ja viihtyisyys, jota päättäjät luovat yhdessä yrittäjien ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

Linkit

Työ ja koulutus

Työnantaja
ei työelämässä
Ammattiasema
opiskelija
Koulutus
ylioppilas
Kielitaito
suomi
ruotsi
englanti

Poliittinen toiminta

Poliittisen puolueen jäsen
kyllä
Poliittinen kokemus
toiminta puolueen paikallistasolla tai muissa puolueen luottamustehtävissä

Vaalirahoitus

Käytän vaaleihin rahaa
alle 500 euroa
Ulkopuolisen rahoituksen osuus
1-20 %
Tärkein ulkopuolinen rahoituslähde
yksityiset lahjoitukset
Taloudelliset sidonnaisuudet
Omistan jonkin verran suomalaisten pörssiyritysten osakkeita ja osuuksia pankin rahastotuotteissa, esimerkiksi ilmasto- ja ympäristöteknologiaan ja pieniin kasvuyrityksiin sijoittavissa rahastoissa.
Vuositulot
alle 20 000 euroa
Sijoitusten arvo (esim. osakkeet - rahastot)
10 000-50 000 euroa

Perhe ja vapaa-aika

Lapsia
ei
Perheeseeni kuuluu:
Sisarukset, vanhemmat ja tyttöystävä.
Vapaa-ajalla sydäntäni lähinnä on:
Lukeminen, luonnossa liikkuminen, ystävien näkeminen.
Uskonnollinen yhteisö
evankelis-luterilainen kirkko
  • Ehdokkaan vastaus

1 Oppi

1. Nuoret on velvoitettava jatko-opintoihin tai työharjoitteluun suoraan peruskoulun jälkeen.

Ehdokkaan kommentti

Nykyään työelämässä vaaditaan lähes aina vähintään toisen asteen tutkintoa. Siksi tämä on tärkeä asia. Meidän pitää asettaa selkeä tavoite, että ysiluokan jälkeen yksikään rovaniemeläinen nuori ei jää tyhjän päälle. Pakkoon en tässä usko, vaan parhaiten onnistutaan varmistamalla, että jokaiselle ysiluokkalaiselle löytyy itselle sopiva paikka lukiossa, ammatillisessa koulutuksessa tai esimerkiksi kymppiluokalla. Avaimet ovat kuntapäättäjien käsissä, koska Rovaniemen kaupunki vastaa kaiken toisen asteen koulutuksen järjestämisestä suoraan tai kuntayhtymän kautta.

2. Kuntien tulee tarjota lasten päivähoidon varhaiskasvatus ilmaiseksi kaikille lapsille.

Ehdokkaan kommentti

Päivähoitomaksut ovat iso lovi varsinkin monilapsisille työssäkäyville perheille. Pelkään kuitenkin, että maksujen poisto kokonaan olisi varhaiskasvatuksen laadusta pois, sillä paikoista on nytkin pulaa. Jos meillä on lisää euroja varhaiskasvatukseen, käyttäisin ne ensisijaisesti ryhmäkokojen pienentämiseen ja sitten maksujen keventämiseen pienituloisilta ja toisesta lapsesta alkaen. Maksuista ei saisi tulla kenellekään kannustinloukkua. Minusta myös tuntiperusteinen päivähoitomaksu on hyvä malli. Se voisi tukea pienten lasten vanhempien osa-aikatyötä ja sopia vanhemmille, jotka tekevät vaihtelevia vuoro- ja viikonlopputöitä. On myös hienoa, että kaupunki tarjoaa ilmaisia avoimen varhaiskasvatuksen palveluita.

3. Kouluissa pitää olla vähintään kerran viikossa kasvisruokapäivä.

Ehdokkaan kommentti

Kasvisruokapäivä kerran viikkoon on hyvä tapa opetella monipuoliseen ruokavalioon. Kasvisruoat voivat olla ihan yhtä ravitsevia kuin tutut liharuoat. Kannatan myös koulujen keittiöistä ylijäävän ruoan myyntiä edullisina annoksina. Se on hyvä keino vähentää hävikkiruokaa ja tarjota maukas ateria esimerkiksi lähialueen eläkeläisille.

4. Kunnan tulee tukea kulttuuria antamalla tilojaan ilmaiseksi yhdistysten käyttöön.

Ehdokkaan kommentti

Monien järjestöjen ja seurojen toiminnan isoin ongelma on sopivien tilojen löytäminen, joten tämä on helppo tapa tukea harrastustoimintaa kaupungissa. Esimerkiksi koulujen saleja ja luokkia voi hyvin käyttää iltaisin, kun ne eivät ole opetuskäytössä. Tiloja voisi käyttää ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan.

5. Koulujen opetusryhmät ovat jo niin isoja, että oppiminen häiriintyy.

Ehdokkaan kommentti

Minulla ei ole ihan tuoreinta tietoa, millainen tilanne meillä on Rovaniemellä koululuokissa. Toivottavasti kuulen tästä vaalikentillä lisää.

  • Ehdokkaan vastaus

2 Hoito

1. Vanhuksilla on oltava oikeus palvelukotipaikkaan, koska nykyinen kotihoito ei ole riittävää.

Ehdokkaan kommentti

Lähtökohtana pitäisi olla, että vanhus saa asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään ja kotihoito tukee tätä. Paikka pitää kuitenkin järjestyä, kun vointi sitä vaatii. Minusta Rovaniemellä kannattaisi myös kokeilla ylisukupolvista asumista, eli että palvelukodin yhteydessä olisi esimerkiksi opiskelija-asuntoja tai päiväkoti. Tällöin eri ikäiset ihmiset saisivat seuraa toisistaan.

2. Nykyisten kuntatyöntekijöiden työpaikat on turvattava sote-uudistuksessa.

Ehdokkaan kommentti

Sote-uudistus on todella suuri muutos, enkä uskalla luvata että jokainen työpaikka säilyy sellaisenaan. Esimerkiksi hallinto voi muuttua paljonkin. Hoitajia, lääkäreitä ja sosiaalityöntekijöitä tarvitaan kuitenkin uudessa maakunnassakin ja Rovaniemellä pysyy palveluita, jotka tarvitsevat ammattilaiset tekijöiksi.

3. Sosiaali- ja terveyspalveluiden toimivuus on tärkeämpää kuin sijainti.

Ehdokkaan kommentti

Tärkeintä on, että paljon tarvittavat palvelut, kuten terveyskeskukset ja sosiaalityön peruspalvelut ovat lähellä. Kerran elämässä kohdalle sattuvaan leikkaukseen voi mennä kauemmaskin. Rovaniemen ja Kemin sairaaloiden välillä kannattaa tehdä työnjakoa, jotta Lapin erikoissairaanhoito säilyisi yhdessä vahvana ja kattavana. Kylille palveluita voidaan tuoda terveysbusseilla, kuten nyt on kokeiltu esimerkiksi Nätti-Jussin kanssa.

4. Kunnallisten terveyspalveluiden yksityistäminen tuo palveluihin tehokkuutta ja säästää kustannuksia.

Ehdokkaan kommentti

Yksityiset yritykset ja järjestöt täydentävät julkista palvelutuotantoa. Parhaimmillaan ne voivat tuoda kentälle uusia oivalluksia ja fiksummin tekemisen tapoja. Perustana ja rinnalla tarvitaan silti vahva julkinen palvelutuotanto. Yksi toimiva ulkoistamisen muoto on palvelusetelit, koska silloin asiakastyytyväisyydellä on väliä.
Tässä kysymyksessä muuten on aika yleinen virhe, että sekoitetaan palveluiden yksityistäminen ja ulkoistaminen. Terveyspalveluiden yksityistäminen tarkoittaisi sitä, että yritykset vastaisivat markkinaehtoisesti palveluista eikä kansalaisilla olisi erillistä oikeutta niihin. Tätä harva ajaa. Silloin kun esimerkiksi kaupunki takaa oikeuden johonkin palveluun, mutta yritys tuottaa sen, puhutaan ulkoistamisesta.

5. Avohoidon suosiminen mielenterveystyössä luo turvattomuuden tunnetta.

Ehdokkaan kommentti

Mielenterveyspotilaan hoitopaikka pitää ratkaista potilaan tarpeista lähtien. Avohoidon etuna on, että se antaa mahdollisuuden pitää kiinni normaalista arjesta. Avohoito ei kuitenkaan saa olla synonyymi heitteille jätölle. Vaikuttava hoito tarvitsee tukea, kuten päivätoimintaa, tuettua asumista ja riiittävästi hoitajia potilaita kohden. Rovaniemellä painopistettä pitäisi siirtää vuodeosastolta avohoitoon. Mielenterveysongelmista kärsiviä ei myöskään pitäisi leimata turvallisuusuhaksi. Jokainen kyllä tuntee lähipiiristään jonkun, jolla on mieli järkkynyt ja joka tarvitsee apua.

  • Ehdokkaan vastaus

3 Raha

1. Kuntaveroa voidaan laskea roimasti, koska suuri osa tehtävistä siirtyy maakuntahallinnolle.

Ehdokkaan kommentti

Kuntaveroa pitää laskea samassa suhteessa kuin kustannuksia siirtyy maakunnalle, sillä valtio nostaa muita veroja kattaakseen maakunnille tulevat sosiaali- ja terveyspalvelut. Kaupungin vastuulle jää kuitenkin vielä paljon tärkeitä tehtäviä, kuten koulutus ja vapaa-ajanpalvelut.

2. Rakentamista on nopeutettava kansalaisten valitusoikeutta rajoittamalla.

Ehdokkaan kommentti

Tämä on vaikea kysymys. Joskus esimerkiksi kaavojen hyväksymiset venyvät kohtuuttomasti valitusten takia. Toisaalta valittaminen on yksi demokraattinen kansalaisoikeus. Yksi tapa välttää pitkiä valitusprosesseja on, että kaavat olisivat nähtävillä mahdollisimman aikaisin ja järjestettäisiin sanomisen ja keskustelun paikkoja fyysisesti ja verkkoon. Valionrannasta järjestetty ideakilpailu on tästä hyvä esimerkki.

3. Yksityisautoilijoita suositaan liikaa kaavoitusratkaisuissa.

Ehdokkaan kommentti

Minusta tämä ei ole ollut iso ongelma Rovaniemellä. Kantakaupungissa Koskikatu on kävelykatuna ja Rovakatu osin yksisuuntaisena. Aina kun tehdään liikenneratkaisuja, pitää katsoa toimivuutta myös kevyen liikenteen ja joukkoliikenteen näkökulmasta. Itse liikun niin autolla, bussilla, pyörällä kuin kävellen, joten kaikki kulmat ovat tuttuja. Pyöräkaistoja toivoisin meille enemmän. Yksityisautoilunkin tavat muuttuvat - tästä hyvä esimerkki on Kymppikortteliin tulevat taloyhtiön yhteiskäyttöautot. Myös tällaiset liikkumisen murrokset pitää huomioida kaavoissa.

4. Kunnan pitää tukea yrityksiä tarjoamalla niille halpoja tontteja.

Ehdokkaan kommentti

Tarvitsemme Rovaniemelle lisää yksityisiä työpaikkoja, jotta kaupungin elinvoima vahvistuisi. Tärkein tapa tukea yritysten sijoittumista tänne on sujuva ja järkevä kaavoitus, jotta kaupungin alueella on tarjolla sopivaa tonttimaata. Yritysten lupaprosessien täytyy myös sujua jouhevasti ja palvelevalla otteella. Myös edullisen tonttimaan osoittaminen teollisuusalueilta ja yrityspuistoista on mahdollista.

5. Ympäristö- ja luontoarvoista voidaan joustaa, jos siten voidaan lisätä työpaikkoja.

Ehdokkaan kommentti

Minusta työpaikkoja ja luontoarvoja ei tarvitse asettaa vastakkain. Rovaniemi on hyvä esimerkki kaupungista, jossa nimenomaan puhdas luonto tuo työpaikkoja. Matkailulla pyyhkii hyvin. Meillä on myös menestyviä teollisuusyrityksiä, jotka vievät maailmalle ympäristöteknologiaa. Rakennushankkeissa on tärkeää, että läpäisevät ympäristölupamenettelyn vaatimukset.

  • Ehdokkaan vastaus

4 Arki

1. Oman kuntani tulee ottaa vastaan Suomesta turvapaikan saaneita.

Ehdokkaan kommentti

Minusta kaikkien kuntien pitää olla valmiita ottamaan turvapaikan saaneita vastaan ja siten myös Rovaniemen mittansa mukaan.

2. Kirjastojen palveluista voisi periä vuosimaksun.

Ehdokkaan kommentti

Kaikille avoin kirjasto on meidän kansansivistyksen kivijalka. Pikkupoikana kannoin niska vääränä kirjoja kotiin, ja se on kantanut pitkälle elämässä. Kirjastossa järjestettävät tapahtumat, kuten lukupiirit ja lasten satutunnit ovat hyvä tapa tuoda eloa lähiyhteisöön ja kannustaa lukemaan. Minusta on myös hyvä, että kirjastot ovat laajentaneet toimintaansa esimerkiksi ulkoiluvälineiden lainaamiseen. Ehkä jokin kaupungin kirjastoista hankkisi myös 3D-tulostimen kuntalaisten käyttöön? Näin nimittäin on jo Helsingissä.

3. Tulorajat kunnan vuokra-asunnoista on poistettava.

Ehdokkaan kommentti

Tässä minulla ei ole kovin voimakasta kantaa, vaan paneutuisin asiaan tarkemmin. Lähtökohtaisesti kunnan vuokra-asunnot on tarkoitettu asuntoa tarvitseville pienituloisille. Yksi ongelma tulorajoissa saattaa kuitenkin olla, että esimerkiksi lisätöiden saanti voisi tarkoittaa tulorajan paukkumista ja asunnon vaihtoa. Sellaisia pullonkauloja elämässä eteenpäin menemiselle ei pitäisi syntyä. Kunnan vuokra-asuntoja kannattaa myös sijoittaa eri puolille kaupunkia, jotta asuinalueet eivät eriytyisi liikaa.

4. Kuntani käyttää liikaa rahaa urheilupaikkojen rakentamiseen ja ylläpitoon.

Ehdokkaan kommentti

Liikkumisen tukeminen on tärkeää terveyttä ja hyvinvointia edistävää työtä. Tämä korostuu kaupungin tehtävissä, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakunnalle. Lasken tähän urheilupaikkojen lisäksi esimerkiksi ladut ja ulkoilureitit. Hieno esimerkki urheilurakentamisesta on keskuskentän katsomon saama arkkitehtuurin Finlandia-palkinto.

5. Jokaisen pitää päästä palveluiden äärelle joukkoliikenteellä.

Ehdokkaan kommentti

Rovaniemen joukkoliikenneverkon kehittämisessä riittää työmaata. Meillä ei ole pääkaupunkiseudun väestöpohjaa eikä ratikkaa tule ihan hetkeen, mutta minusta kannattaisi vilkaista, millaisia luovia malleja muissa keskisuurissa kaupungeissa on. Esimerkiksi Kajaanissa toimii kutsupohjaisia pikkubusseja. Haluaisin myös saada keskustasta Ounasvaaralle oman toimivan yhteyden, joka tukisi Ounasvaaran ympäristön kehittymistä kaupungin vapaa-ajan keskuksena. Tulevalla valtuustokaudella kaupunki ottaa vastuun Rovaniemen joukkoliikenneverkosta ja linjoista, joten valtuutettujen mahdollisuus vaikuttaa sujuvuuteen paranee.

  • Ehdokkaan vastaus

5 Koti

1. Rovaniemen tulisi siirtyä pormestarimalliin.

Ehdokkaan kommentti

Pormestarimalli on kiinnostava vaihtoehto. Haluaisin ennen kannan ottamista tutustua muiden kuntien, kuten Parikkalan ja Tampereen kokemuksiin pormestarimallista ja eritellä, mitä hyviä ja huonoja puolia siihen liittyy. Yksi tapa vahvistaa poliittista johtajuutta on vahvistaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja mahdollisesti lautakuntien puheenjohtajien asemaa.

2. Rovaniemen pitäisi toimia aktiivisesti Ranuan liittämiseksi kaupunkiin.

Ehdokkaan kommentti

Yhdistynyt Ranua-Rovaniemi olisi maantieteellisesti hyvin laaja, ja voisi olla vaativaa kehittää koko aluetta tasapuolisesti ja kaikki kuntalaiset huomioiden. Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyminen maakunnalle antaa hengitystilaa Ranuan kaltaisille pienille kunnille, jossa on paljon vanhempaa väestöä ja siten paljon tarvetta sote-palveluille. Siksi liittymiselle saattaa jatkossa olla vähemmän perusteita. Rovaniemen ei siis pidä liitosta minusta edistää, mutta keskustellaan, jos Ranualta tulee aloitetta.

3. Rovaniemen keskustaan ei saa rakentaa tornitaloja.

Ehdokkaan kommentti

Korkeita rakennuksia voi rakentaa, jos ne sopivat muuten kaupunkikuvaan. Keskustan tuntumassa esimerkiksi Erottajan ja Lampelan alueelle nelostien läheisyyteen tornitalot voisivat sopia ihan hyvin. Ihan ydinkeskustaan tai joen rantaan tornitalot eivät minusta kuulu. Kaupunkimaisema on meidän kaikkien yhteinen, ja siksi myös rakentamisen vaikutuksella kaupunkikuvaan on väliä. Toivoisin, että Rovaniemelle rakennettaisiin entistä enemmän puusta Pilkkeen tapaan.

4. Rovaniemen uusi uimahalli tulisi rakentaa keskustaan.

Ehdokkaan kommentti

Kaupunginvaltuusto on päättänyt kertaalleen uimahallin rakentamisesta Ounasvaaralle. Lähtökohtaisesti en kannata sellaista päätöksentekokulttuuria, että kumotaan aiempia päätöksiä kun väki vaihtuu. Ounasvaaran etuja ymmärtääkseni olivat edullisemmat rakennuskustannukset ja mahdollisuus kehittää Ounasvaaran palvelutarjontaa. Santasportin nykyisen uimahallin korjaus olisi joka tapauksessa edessä. Ymmärrän hyvin, että keskustan Vesihiidessä kulkeneita matka vaaralle kalvaa. Minusta voisi selvittää, voisiko keskustasta suoraan Ounasvaaralle luoda pikkubussiyhteyden. Se tukisi myös muiden Ounasvaaran palveluiden käyttöä ja sopisi sekä paikallisille että matkailijoille.

5. Lappia-talon peruskorjauksen budjettiylityksen syyt pitäisi tutkia tarkemmin.

Ehdokkaan kommentti

Tutkitaan, jotta osataan tehdä nämä jatkossa paremmin. Viime vuosilta on muitakin huonoja esimerkkejä julkisista korjaus- ja rakennushankkeista. Jatkossa esimerkiksi uusien kouluinvestointien kohdalla on harkittava rahoitus- ja omistusmalleja, joissa rakentajan vastuu on nykyistä suurempi eivätkä kosteus- ja sisäilmaongelmat putoa pelkästään kaupungin syliin. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset leasing- ja elinkaarimallit.

  • Ehdokkaan vastaus

6 Arvot

1. Ennen ei ollut paremmin - suomalaisen elämäntavan muutokset ovat olleet hyvästä.

Ehdokkaan kommentti

No kyllä. Nuoret juovat vähemmän, väkivaltarikoksia tehdään vähemmän, ollaan aiempaa ympäristötietoisempia. Kyllä tässä isolla kaarella ihan hyvään suuntaan mennään. Ehkä voisimme somettaa vähemmän ja nähdä ihmisiä tosielämässä enemmän.

2. Tarvitsemme vahvaa johtajuutta, joka voi korjata ongelmat ilman tarvetta kompromisseille.

Ehdokkaan kommentti

Mun kokemus politiikassa toimimisesta on, että ilman kykyä yhteistyöhön sekä omien että muiden puolueiden tyyppien kesken ei päästä minnekkään. Päätöksentekokykyä pitää olla, mutta ensin pitää kärsivällisesti keskustella ja kuunnella erilaisia mielipiteitä. Sitten kun hetki on, päätetään parhaalla sillä hetkellä käsillä olevan tiedon pohjalta ja mennään eteenpäin. Sekin on johtajuutta.

3. Lasten on tärkeämpää olla uteliaita ja itsenäisiä kuin hyvin käyttäytyviä ja tottelevaisia.

Ehdokkaan kommentti

Lapset kasvakoon ihan sellaisiksi kun ovat ollakseen. Ei me siitä valtuustossa päätetä. :)

4. Pohjimmiltaan elämässä vallitsee resurssi- ja valtakilpailu, jossa ei pärjää ilman taistelua.

Ehdokkaan kommentti

Minusta elämässä pärjää parhaiten kun katsoo vähän muutakin kuin omaa napaa. Resurssikamppailua voi sitten katsoa lauantaina Avarassa luonnossa.

5. Yhteiskunnassamme olisi vähemmän ongelmia, jos ihmisiä kohdeltaisiin tasa-arvoisemmin.

Ehdokkaan kommentti

Kaikilla pitää olla samanlaiset mahdollisuudet elämässään. Silloin elämänpolku muodostuu omien mieltymysten ja osaamisen mukaan, ei sen perusteella mitkä kortit jaettiin käteen syntyessä. Myös oma aloitekyky ja toimeliaisuus on tärkeää.

6. Suomessa kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet rikkauteen ja onneen.

Ehdokkaan kommentti

Suomi on yksi maailman tasa-arvoisimmista maista. Se on huikea saavutus maalle, jossa vielä 1860-luvulla kärsittiin nälkävuosia. On silti totta, että kaikki eivät lähde samalta viivalta. Esimerkiksi koulutus periytyy, ja meillä on paljon huolestuttavia tuloksia poikien pärjäämisestä koulussa. Työmaata siis riittää.

Vaalikoneen etusivulle